Alle hjerters dag er tydeligvis en populær dag å ta med sin kjære på restaurant. Valentinsdagen er i år på en fredag, noe som også øker ønsket om å feire kjærligheten med en bedre middag.

To rom og kjøkken

- De ivrigste begynte å ringe før jul for å booke bord. Det har vært fullt lenge, forteller Roar Hildonen, daglig leder ved To rom og kjøkken.

Mellom 60 og 70 gjester får plass i restauranten, og Hildonen forteller at det er nesten bare tomannsbord som har blitt bestilt denne dagen.

- Det har blitt en enorm hype rundt valentinsdagen. Det blir alltid fullt, og sånn har det vært de siste årene. Folk ringer noen dager i forveien, og er veldig stresset. Det er tydelig at de har ringt flere restauranter. Å reservere bord på restaurant samme uke er som å løpe innom en blomsterbutikk klokka 17 på valentinsdagen og tro at man får røde roser, sier han.

Han har merket seg at det ofte er unge par som feirer valentinsdagen med en middag.

- Mesteparten er nok unge under 30 år som vil feire dagen, sier Hildonen.

San Sebastian

- Vi har en del reservasjoner, og det begynner å bli fullt. Men dersom du ikke er så nøye på et bestemt tidspunkt, så skal vi klare å finne en plass, sier daglig leder Sandra Reiten ved San Sebastian tapas & vinbar på Torvet.

Vanligvis er tapasbaren vant til at det er en del grupper som stikker innom, men fredag kveld vil det nesten bare være par.

- Den største forskjellen fra en vanlig dag er at reservasjonene kommer tidligere, og at det er mindre bordsettinger, sier hun.

Eld restaurant

- Vi har knapt et bord ledig, men dersom man enten kan komme tidlig eller sent, så skal det være mulig å finne en plass etter hvert, sier daglig leder Vidar Fjerdrumsmoen ved Eld restaurant.

Menyen er ikke ferdig utarbeidet, men Fjerdrumsmoen forteller at det trolig vil bli et valentinstema.

- Jeg ser at det er mange mannsnavn på bookinglista, så det er nok en del som vil gjøre inntrykk på dama. Vi bruker å se alt fra nyforelskede par til godt voksne par. Noen bestiller allerede i starten av januar, men det er gjerne de som er i et etablert forhold, sier han.

Una Pizzeria

- Her blir det stappfullt. Jeg ser det er reservert en del bord for to, så det kan bli romantikk her på fredag, sier servitør Aina Asbjørnsen ved Una Pizzeria e Bar.

Pizza-restauranten startet opp på Solsiden sommeren 2013 og har derfor ikke opplevd valentinsdagen tidligere.

- Dette er den første valentinsdagen for oss, så vi har ikke noe sammenligningsgrunnlag fra tidligere år. Jeg kan i hvert fall si at det blir smekkfullt her i år, sier Asbjørnsen.

Servitøren tror det kommer flest unge par på fredag.

- Det er usikkert hvilke par som har bestilt bord her, men basert på tidligere dager kan det tenke seg at det er flest unge par som kommer hit. Grunnen til det er våre rimelige priser som passer studenter perfekt, sier hun.

Bryggen Asian Cooking

Bryggen Asian Cooking stiller med egne roser til gjestene sine.

- Det er fullt. Slik har det vært de siste to årene. Dette er dagen hvor man skal pleie kjærligheten. I tillegg stiller vi med roser som han kan ta med til kjæresten. Det er mange som glemmer å kjøpe rose til sin elskede, så vi liker å tro at vi redder dagen, sier daglig leder Trond Kolstad.

Han tror det er media som er grunnen til at valentinsdagen har blitt populær.

- Jeg tror det er mediajaget som er den største grunnen. I tillegg er det en tradisjon som har sneket seg inn i vår kultur, sier Kolstad.

Havfruen

- Det har vært en hyggelig og spesiell stemning på Havfruen på valentinsdagen de foregående årene, og det er koselig.  Vi tilbyr også gjestene våre en egen valentinspakke, med rose på bordet, hjertesjokolade og tre-retters middag. Denne pakken er veldig populær, og det er hyggelig å kunne tilby dette, sier Herberth Klein, innehaver av Havfruen fiskerestaurant.

Klein sier også at de har andre type gjester enn normalt på kjærlighetens store dag.

- Det er et helt annet publikum som er her på denne dagen. Det er mer yngre par som er her på valentinsdagen. Grunnen til det tror jeg er at unge mennesker er mer oppdatert på slike tradisjoner, sier han.

San Sebastian er nesten fulllbooket, men sier at det er mulig dersom man er fleksibel på tiden. Foto: jens petter søraa
Havfruen stiller med egen meny og rose på bordet. Foto: vegard eggen
Una Pizzeria på Solsiden tror det er flest unge par som tar turen på valentinsdagen. Foto: CAMILLA KILNES