Utdanningsforbundet mønstret tirsdag kveld en storstilt streikemarkering på Torvet i Trondheim.

«La lærerne være lærere!»

Markeringen startet med underholdning klokken 18. En drøy halv time senere gikk leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet på scenen.

Til sammen var i overkant av 2000 lærere tilstede på Torvet under markeringen, fler av dem kledd i Utdanningsforbundets hvit t-skjorter med påskriften «La lærerne være lærere».

Leder Ragnhild Lied var klar i sin tale:

- Denne uka trapper vi opp! Fra torsdag har vi 7700 lærere i streik over hele landet. Vi har vilje til å kjempe. Vi har styrke til å kjempe lenge, sa hun, og fortsatte:

- Tusener av lærere over hele landet skaper et trykk som er merkbart. Men vi er ikke i mål ennå. Nå gjelder det å holde trykket oppe.

«Mytespredning»

Hun slo også tilbake mot de som har hevdet at streik er et gammeldags virkemiddel i arbeidskonflikter:

- Det er nettopp fordi vi er særdeles løsningsorienterte at vi streiker, sa hun fra scenen, før de siste timenes nyheter fra KS-leiren ble tema.

Nå hører vi at KS rekker ut en hånd og vil diskutere løsninger. Denne gangen bør det bli mer enn prat. Vi skal ikke godta ett eneste minutt ekstra binding av lærerne sin tid, sa Lied til en lang applaus fra de fremmøtte.

- I steden for å lytte til oss driver KS med mytespredning. De snakker om samarbeid på arbeidsplassen, som om det ikke skjer i dag. De snakker om å rømme fra skolen så fort undervisningen er slutt. Det er provoserende, fortsatte lederen.

Hun tok også opp kommende lærermangel, og kalte det en «varslet krise» og en «politisk skandale».

- Fjerner timekravet

TV 2 meldte sent tirsdag ettermiddag at KS fjerner timekravet til lærerne.

Etter det TV 2 erfarer har hovedstyret i KS blitt enige om å fjerne kravet om å øke antall timer som læreren plikter å være på skolen hver dag. Dette har vært stridens kjerne i konflikten, skriver kanalen på sine nettsider.

Samtidig varsler KS at de ønsker økt tilstedeværelse for lærerne, og at de vil forhandle med lærerorganisasjonene om hvordan de kan få det til, men uten å timefeste en økt tilstedeværelsesplikt.

Venter invitasjon

Leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet sier til adressa.no at hun ennå ikke mottatt noen henvendelse fra KS om nye samtaler.

- Det er interessant at KS varslet dette på en pressekonferanse. Men vi er villig til å møte dem når de inviterer oss. Vi satser på at den invitasjoen kommer ganske fort, sier hun.

Til nyheten om at KS skal være villig til å fjerne timekravet, svarer hun:

- Hvis KS nå er villig til å droppe kravet om mer tilstedeværelse, vil vi gå inn i konstruktive forhandlinger og prøve å finne en løsning på dette. Det er også andre kompliserte elementer, vi skal være villig til å snakke om alle.

Vurderer flere i streik

- Står dere fortsatt fast på å trappe opp streiken torsdag?

- Vi vil hele tiden vurdere hvordan situasjonen er. Det er lenge til torsdag. Nå går vi ut i forhandlinger, da vil vi se ganske fort hvilket grunnlag det er for å fortsette forhandlingene.

Etter planen skal ytterligere 2200 lærere ut i streik torsdag. Da vil tilsammen 7700 lærere ha lagt ned arbeidet som resultat av de fastlåste forhandlingene med arbeidsgiver KS.

Lærere strømmet til Torvet i Trondheim hvor de i kveld markerte streiken. Foto: OLE MARTIN WOLD
Leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet fikk lang applaus under sin appell på Torvet i Trondheim. Foto: OLE MARTIN WOLD
Lærerne møtte opp i t-skjorter med teksten «La lærerne være lærere!». Foto: Jonas Skybakmoen