Kommunens egen revisjon gjennomførte en forvaltningsrevisjon av Trondheim kommunes tilskudd til SOS Rasisme. Der kom det frem at det kommunale tilskuddet ikke var basert på korrekt medlemsgrunnlag. Halvparten av personene i revisjonens stikkprøvekontroll oppga at de ikke hadde vært medlem av Trondheim SOS Rasisme. Organisasjonen kunne heller ikke dokumentere hvor mange som hadde vært medlem i lokallaget.

Grovt tillitsbrudd

Trondheim kommune gikk til anmeldelse av organisasjonen og krevde tilbakebetaling av tilskudd gitt for 2010 og 2011, totalt 113 799 kroner og anførte et grovt tillitsbrudd som begrunnelse for anmeldelsen.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner reiste krav om tilbakebetaling av 9,7 millioner i 2011. I 2012 økte staten kravet med ytterligere 6,8 millioner. SOS rasisme ble slått konkurs i 2013.

Etter en tid henla politiet Trondheim kommunes anmeldelse etter bevisets stilling. Det irriterte politikerne som påklaget henleggelsen til statsadvokaten. Kommunen bemerket i den forbindelse at det ikke syntes å være foretatt noen etterforsking av det anmeldte forhold. Statsadvokaten ble bedt om å vurdere om politiet burde pålegges en nærmere etterforsking.

Henlagt

Tidlig i februar forelå statsadvokatens avgjørelse. Politiets henleggelse ble opprettholdt. Statsadvokaten skriver blant annet at det er streng bevisbyrde i straffesaker, og at en rimelig og fornuftig tvil bør komme den siktede til gode. Statsadvokaten mener at det ikke foreligger bevis som oppfyller det strenge beviskravet og at det ikke er grunnlag for å pålegge politiet ytterligere etterforsking i saken.

Denne meldingen får det på nytt til skumme blant politikerne i formannskapet. Arbeiderpartiets gruppeleder Geir Waage peker på at SOS Rasisme har fått utbetalt over 113 000 kroner mer enn organisasjonen har hatt krav på.

Systematisk juks

– Det er dokumentert systematisk juks i denne saken. Og Nye SOS Rasisme fremstår som særdeles overlappende den tidligere organisasjonen, med blant annet den samme hjemmesiden. Og denne organisasjonen ble opprettet allerede i 2007, seks år før SOS Rasisme ble slått konkurs.

Waage foreslo derfor at rådmannen pålegges å finne andre muligheter for å inndrive uberettiget utbetalt støtte til SOS Rasisme og fikk med seg et flertall i formannskapet på dette.

KrFs Geirmund Lykke og SVs Knut Fagerbakke gikk imot dette. Lykke mente det ville være umulig å reise krav mot en ny organisasjon og at formannskapet ikke burde la seg styre av hevnlyst. Fagerbakke mente det ville være naivt å tro at de involverte plutselig ville betale tilbake. Det ville jo være en form for innrømmelse av skyld, mente han.

Formannskapet vedtok enstemmig å innføre en karanteneordning for organisasjoner som tilegner seg støtte på ulovlig vis.