– Når Ægir kjørte selvstyrt og hadde en person bak på vannski følte jeg meg stolt, for vi har jobbet mot dette i hele sommer. Det er veldig gøy å ha jobbet mot noe som aldri har blitt gjort før i verden! Som ingeniør ønsker man alltid å lage banebrytende teknologi, og at jeg får prøve meg på dette i en alder av 21 år er morsomt og surrealistisk, sier trondhjemmer Ella-Lovise Hammervold Rørvik.

Sammen med Mads Fornes (25), også fra Trondheim, har hun i sommer lagd en ubemannet båt som kjører av seg selv.

I alt 13 personer har jobbet med sommerprosjektet «Coastal Shark» for Kongsberg Gruppen.

Flere NTNU-studenter får heder: Brage, Mikkel og Martin fra Trondheim drar til USA for å delta i prestisjetung drone-konkurranse.

Ønske fra den norske marine

Båten er opprinnelig et ønske fra den norske marine. De ønsket å kunne gjøre søk etter ubåter, miner og lignende, uten fare for menneskeliv eller skip, skriver Kongsberg Gruppen i en pressemelding.

Båten, som har fått navnet Ægir, er lagd for å innhente informasjon om omgivelsene på ett eller flere gitte steder. I praksis betyr det at en operatør kan plotte en rute på et kart og få båten til å følge denne ruten, uten nærmere samhandling. Deretter kan båten ta bilder og video av omgivelsene rundt, og sende disse tilbake til land, enten på direkten eller ved opptak.

- Motiverende prosjekt

Fornes og Hammervold Rørvik går kybernetikk og robotikk ved NTNU og jobbet sammen med andre studenter fra linjene kommunikasjonsteknologi, informatikk og produktutvikling, alle ved NTNU.

- Vi er en gjeng som fungerer godt både i team og på fritiden. Det er givende og motiverende å få muligheten til å jobbe med et prosjekt som dette og følge utviklingen over flere år. Spesielt det å få bruke moderne teknologi, og utnytte teorien fra NTNU i praksis på et produkt som jeg tror både Forsvaret og sivile aktører kan ha reell nytte av om få år, sier Fornes.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.