Tiltakene som er satt i verk, blir akseptert av ESA som nå legger saken bort.

Disse endringene er gjennomført:

Et eget selskap, LabTjenester AS, er etablert for å stå for salgs- og markedsføringsaktiviteter i stedet for Analysesenteret. I motsetning til kommunen, har LabTjenester alminnelig skatteplikt.

Nye retningslinjer skal sørge for at det ikke skjer kryssubsidiering mellom Analysesenteret og LabTjenester. Dette betyr at LabTjenester skal dekke alle kostnader for laboratorietjenester det kjøper fra Analysesenteret, betale markedsleie for lokalene som disponeres og dekke alle kostnader knyttet til fellestjenester det benytter seg av.

Fra 1. januar 2015 skal prisene til LabTjenester være basert på full kostnadsdekning, med tillegg for administrative kostnader og en rimelig fortjeneste.

- Dette har vært en langvarig og ressurskrevende sak for Trondheim kommune, og det er viktig at saken nå er avsluttet, sier kommunaldirektør Einar Aassved Hansen. – ESAs aksept har stor betydning for Analysesenterets videre drift, som det også vil ha for andre offentlige virksomheter som driver med kommersiell virksomhet.

En gledelig nyhet

Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier nyheten fra ESA er svært gledelig for hele Kommune-Norge.

- Dette er en fantastisk nyhet, det åpner for at kommuner kan drive slike virksomheter på en måte som ESA aksepterer. Det handler om å sørge for at de deler av Analysesenterets virksomhet som er i konkurranse med private aktører konkurrere på lik linje med de private. Det betyr for eksempel at denne delen organiseres som et eget AS, betaler husleie til kommunen og leie av laboratorier, sier Ottervik.

Ordføreren er tilfreds med at striden mellom kommunen og ESA nå er over, og at kommunen kan drive Analysesenteret videre.

- Nå får vi beholde viktig kompetanse i Trondheim. Alternativet ville vært at vi måtte legge ned deler av Analysesenteret, og heller ha kjøpt tjenestene i utlandet. Det slipper vi nå, og det er jeg meget tilfreds med, sier Rita Ottervik.