Treningssentre over hele landet er med i antidopingprogrammet "Rent Senter". Det betyr at nye medlemmer må signere en antidoping-kontrakt.

Likevel er det svært få som testes for doping. Det koster nemlig 16 000 kroner for å utføre inntil fire tester.

- Det koster mange tusen for hver test vi tar. Først må en person fra Antidoping Norge komme og teste for oss, også er det i tillegg en ekstra kostnad for hver test, sier Øyvind Mittet, treningsansvarlig i 3T.

Ingen tester

Sats opplyser til adressa.no at de ikke har utført noen dopingtester på treningssentrene i Trondheim i år, mens Elixia ikke har utført en eneste dopingtest på landsbasis.

3T ønsker ikke å oppgi antall dopingtester som har blitt utført, men sier at de utfører tester jevnlig. Mittet understreker likevel at det spesielt for mindre sentre ville vært hensiktsmessig om prisen ble satt ned.

- Det er helt sikkert flere små sentre som hadde utført tester dersom det ble billigere, sier Mittet.

Vil ikke være naiv

Datatilsynet åpnet i 2011 for at treningssentrene selv kunne følge opp mistanke om dopingbruk.

- Folk vil nok skjerpe seg når de vet at de kan bli testet. Dersom det er det som skal til for at treningssentrene skal bli rene, så er jeg for det, sier Mai Meland Leksen, medlem av 3T.

Mittet understreker at 3T er et snilt senter med sunne verdier, men ønsker likevel ikke å være naiv og si at det ikke finnes noen tilfeller av doping på sentrene.

- Skulle ønske det var billigere

Antidoping Norge forteller at de ønsker at dopingtester skal være siste utvei.

- Det er klart at det koster mye å sende ut personell og innhente prøver. Men testene skal kun brukes ved spesielle tilfeller, akkurat som i idretten, forteller Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

Solheim forteller at de gjerne skulle sett at analysen av prøvene var billigere, men at han håper sentrene vil prioritere testene likevel.

- Det er et prioriteringsspørsmål, for det koster mye å være medlem av et treningssenter, sier Solheim.

Mai Meland Leksen og Regine Meland Leksen er positive til dopingtester på treningssentre.
Øyvind Mittet sier at 3T tar doping på alvor.
Helle Fornes mener dopingtester på treningssentre kan forebygge doping.