- Ventelisten har gått ned, men vi har ikke klart å skaffe det antallet boliger vi har satt oss mål om. I boligplanen for kommunen skulle vi ha en nettotilvekst av boliger, det har ikke skjedd, sier rådgiver i Trondheim kommune, Gunn Sølvi Nyeggen.

Statistikken viser at Trondheim kan tilby langt færre kommunale boliger i 2015 enn for fem år siden. Årsaken er at kommunen selv har valgt å selge unna sine utleieboliger samtidig som man ikke har klart å kjøpe tilstrekkelig mange.

Flere folk, færre boliger

I perioden 2011-2014 kjøpte kommunen 252 boliger beregnet for utleie. Men i samme tidsrom kvittet man seg også med 240 boliger.

Salgene har ført til at kommunen i januar i år stod med 3891 kommunale utleieboliger. Det er 60 færre enn for fem år siden. Samtidig har folketallet i Trondheim økt med nesten 13 000 siden 2010.

Les også: Trondheim smitter sine nærmeste med folkevekst

- 104 av boligene er solgt til kommunale leietakere. Salg til kommunale leietakere har vært et av kommunens satsingsområder. I tillegg har utsettelser av flere byggeprosjekter vært en årsak, forklarer Nyeggen.

Les også: Mor og datter (2) blir kastet ut av kommunal bolig

Hun legger til av enkelte av de solgte husene hadde så dårlig standard at de uansett ikke var egnet som bolig. Videre er det solgt stiftelseseide boliger som kommunen disponerer, men ikke har kunnet styre salget av.

Et halvt års ventetid

Nyeggen forteller at Trondheim fremdeles har en målsetting om å øke antallet kommunale utleieboliger i årene som kommer. I handlings- og økonomiplanen for 2015 – 2018 er det planlagt å anskaffe 362 boliger i perioden 2015-2018.

Les også: Kommunen dobler Kjells husleie

Samtidig har kommunen strammet inn på kravene for hvem som skal få kommunal bolig. De som fikk boliger i 2015 stod i snitt på venteliste i 6,6 måneder.

- Men situasjonen er en utfordring for kommunen. Målet er å komme enda lavere. De som står helt uten bolig føler nok det er kritisk å vente i seks måneder, men vi har en prioriteringsliste der de som har det vanskeligst får først. Flyktninger og personer som har behov for helsetjenester prioriteres først, forklarer Nyeggen fast.

Les også: Skal bosette flyktninger i private utleieboliger

- Konstant krise

Rødt-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot, reagerer sterkt på utviklingen Trondheim har hatt de siste årene.

Les også: Krever flere rimelige boliger i Trondheim

- Terskelen for å få bolig er blitt sånn at det ikke holder å ha ekstremt dårlig råd, du må helst ha diagnoser i tillegg. I mine øyne er det de rødgrønne og sentrum/venstres største unnlatelsessynd, sier Byrkjeflot.

Han mener utleiemarkedet i Trondheim er laget for studenter, og at familier ikke kan konkurrere med flere studenter som går sammen og leier bolig der de betaler flere tusen kroner hver i måneden.

Les også: Kronikk: Ikke bostedsløs, men hjemløs

- Byen skriker etter en sosial boligpolitikk. Det diskuteres om det er krise eller ikke i eldreomsorgen, men boligpolitikken i Trondheim er i konstant krise, mener Rødt-lederen.