I 60 år levde Knut og Edith som mann og kone på Nardo. Men da sykdom gjorde det for vanskelig å bo hjemme, tok samlivet slutt for ekteparet Lund. Nå sitter de på hvert sitt sykehjem og savner hverandre.

– Jeg håper fremdeles at vi får våre siste dager sammen, vi har ikke langt tid igjen, sier Knut Lund (87).

Har du meninger om saken? Bruk debattfeltet under artikkelen.

En pensjonert revisor sitter på rommet sitt på Nidarvoll helsehus og tenker tilbake. På et langt liv. Et langt ekteskap. På kona Edith. Hun som sitter på et tilsvarende rom, men på Kattem.

– Vi har ingen tid å miste, sier Knut Lund. Etter å ha fått lovnader flere ganger, begynner håpet å bli utvannet. Men han håper fremdeles.

Om kommunen vil..

Gjennom det siste året har søstrene Wenche Lund og Grethe Frank Lund arbeidet hardt for at begge deres 87 år gamle foreldre skal få plass på Kattem helse- og velferdssenter. Foreløpig forgjeves. Lovnadene har vært flere om at Knut skal få flytte opp til sin Edith, men ennå har ikke faren hatt første prioritert. Og nå er døtrenes tålmodighet slutt. I går skrev de et leserinnlegg i Adresseavisen som åpent brev til Helge Garåsen og Rita Ottervik.

Håp og ventetid

– Vi har fått tre beskjeder om at nå er det pappas tur. Og vi har fått håp om at ting skal ordne seg. Men så har andre likevel gått foran. Vi venter ennå, forteller Wenche. De synes det er fortvilet at foreldrene er blitt skilt på sine gamle dager.

– I løpet av det siste året har mor og far kun fått møte hverandre en håndfull ganger. Hvor lenge skal de vente på å få se hverandre hver dag, spør søstrene. De ønsker å understreke at foreldrene har fått veldig god hjelp av kommunen den tiden de ennå bodde hjemme. Men det siste årets kamp for at foreldrene skal få sine siste år sammen, har tatt på.

– Dette er to mennesker som virkelig er glade i hverandre, sier datteren Wenche.

Hjemme sammen

Fem års forlovelse, 60 års ekteskap. Alle disse årene. Alt har de gjort sammen, de to. De siste årene hadde Knut trosset både Parkinson og diabetes og klart å holde hverdagen sammen. Mens han sørget for handling og hus, klarte Edith ennå å lage mat til de to. Men handleposene ble stadig tyngre, Ediths hukommelse stadig dårligere. 3. juni i fjor falt Knut så stygt at han havnet på St.Olavs hospital. Og hans Edith fikk tildelt en akuttplass. Samlivet var over.

Alderdommens ensomhet

Siden har tilværelsen for ekteparet vært preget av ensomhet. Og for døtrene vært preget av kamp. Muligheten av å flytte Edith til Nidarvoll ble frarådet av fagfolk, ifølge datteren Grethe. Kommunaldirektør Helge Garåsen mener heller ikke dette er et poeng i saken. –Vi må forsøke å få løst denne situasjon slik ekteparet ønsker det, sier Garåsen. I mellomtiden forsøker kommuens tildelingskomité å komme med et plaster på såret:

– Vi ser at det er vanskelig situasjon for ekteparet og tilrettelegger med transport og assistent slik at han kan få treffe kona mens han venter på å få tildelt plass, sier stedfortredende enhetsleder for Service og internkontroll, Randi Lie-Pedersen.

Ekteskapet tok ikke slutt for det 87 år gamle ekteparet. Men samlivet gjorde. Men ennå håper de å tilbringe de siste årene på sammen.

- Ektepar skal prioriteres

Det kommer ingen lovnader fra Trondheim kommune:

– Retningslinjene er klare, ektepar skal prioriteres, sier Helge Garåsen. Kommunaldirektøren for helse og velferd ba om en redegjørelse om saken umiddelbart etter å ha lest leserinnlegget i Adresseavisen i går. Han er tydelig på at Trondheim kommune skal prioritere ektefeller .

–Slike ønsker skal etterkommes så snart det er praktisk og faglig mulig. Normalt vil ta fra noen dager til noen uker, sier Garåsen, som påpeker at det i dette tilfellet har vært en sum av uheldige omstendigheter.

– Det har vært lite ledige plasser og flere har byttet fra andre sykehjem, sier han.

– Hvem går foran en 87 år gammel mann som søker seg til sin demente kone?

–Det vil ikke være riktig av meg å være konkret på disse tilfellene. Noen ganger kan det ta uforholdsmessig lang tid. Men fra Lund fikk langtidsplass i september i fjor og fram til nå,er uansett for lang tid.

Vil ta opp saken i møte

– Hva vil du si til ekteparet og deres døtre?

– Det er veldig beklagelig hvis vi lover ting vi ikke klarer å holde. Men en sykehjemsplass er ikke noe vi har tilgjengelig om det ikke er «naturlig avgang» eller andre som ønsker å bytte.

– Men noen lovnad kan du altså ikke komme med?

– Han får flytte så fort det er praktisk mulig. Annen lovnad kan vi ikke gi.

Yngve Brox (H) varsler at han vil ta opp saken i formannskapsmøte førstkommende tirsdag.