- Veien til storbrann går gjennom ventilasjonsrommet. Det skriver granskerne fra Norges branntekniske laboratorium ved Sintef, som påpeker at bruddet på byggeforskriftene bidro til at brannen fra frityrkokeren på News fikk så stort omfang.

Skulle tåle en times brann

Verken kunnskaper eller regler var blitt fulgt da bygningene ble modernisert gjennom flere år. Vifte- eller ventilasjonsrommet manglet brannbeskyttelse og rommet var ikke byggemeldt.

- Det var bare satt opp, sier Gustav Pillgrim Larsen, assisterende direktør i Statens bygningstekniske etat. Et ventilasjonsrom inneholder aggregater og annet teknisk utstyr, og det er alltid fare for at en brann vil oppstå her inne. Derfor er kravene så strenge til materialbruk og 60 minutters brannmotstand ved oppføringen av slike rom.

Brannen startet i kjøkkenet i 1. etasje i restauranten News, og spredte seg til 2. etasje via ventilasjonsrommet. Ifølge byggforskriftene skulle dette rommet tåle en brann i 60 minutter. Isteden hadde rommer vegger, tak og gulv av tre, og rommet ble raskt overtent.

- Da flammene slo ut herfra, spredte brannen seg raskt inn på loftet og samtidig inn i 2. etasje. Da var storbrannen et faktum, skriver granskerne. I byggetillatelsen som ble gitt da restaurantene News og Ricks etablerte seg i den gamle tregården, sto det at ventilasjonsanlegget måtte meldes inn for seg. Dette ble ikke gjort, og ingen oppdaget dermed manglene ved anlegget.

Kommunenes folk bør ha kjent til at ventilasjonsrommet var oppført, men saken ble ikke fulgt opp av kommunen. Utførlige kontroller burde ha avdekket svakhetene i bygget, men dette har heller ikke skjedd. Pillgrim Larssen påpeker også at hybler var innredet, men dessverre ikke byggemeldt. Hadde brannen oppstått i ventilasjonsrommet over News og Ricks på natten, ville livet stått i fare for hybelboerne i huset. Det var heller ikke tilfredsstillende rømningsveier fra hyblene.

-Dette er alvorlig, og resultatet er at resultatet blir veldig alvorlig når det brenner.

Brannskiller kunne bremset opp

Allerede i 1990 fremmet brannvesenet i Trondheim krav om at det skulle bygges brannskiller på loftet i bygården der brannen startet. Brannvesenet purret flere ganger, men til slutt opphørte purringene uten at noen tilfredsstillende brannskiller ble bygget. Norges branntekniske laboratorium har ikke funnet noen byggemelding som kan dokumentere at brannvesenets krav ble etterkommet, og brannforløpet 7. desember viser at loftet ikke hadde tilstrekkelige brannskiller til å forsinke brannutviklingen vesentlig, påpeker rapporten.

Dagens eier sier han har oppført skiller på loftet etter overtakelsen i 1995, men ett av disse skillene var i utgangspunktet uten nytte fordi en brann kunne spre seg inn i bygningen på begge sider av brannskillet. Dette skyldes måten ventilasjonsrommet var bygget på. Kvartalet hadde også flere bygningstekniske mangler, og noen av disse kan skyldes gamle byggeforskrifter. Disse forskriftene ble revidert i 1997 og i dag gjelder helt andre regler.

- Kunnskap må brukes i byggesaker og reglene må følges. Nå må vi bruke brannen til å vekke næringen og myndighetene, for brannen er et eksempel på hvor ille det kan gå når regler ikke følges, sier Gustav Pillgrim Larsen i Statens bygningstekniske etat.

Rapportene finner du her!