Forlatte katter og gnagere blir funnet i garasjer, hager og i Bymarka. Denne kattungen var en av fem som ble funnet i en garasje på Byåsen for noen måneder siden.

- Vi fikk en telefon fra Hallset fra noen som hadde observert en tjukk katt i området. Etter en periode hadde hun plutselig blitt mager, og da viste det seg at hun hadde født fire kattunger i en garasje like ved, sier Kirsti Wangberg i Foreningen for omplasserte dyr (FOD).

Foreningen begynner å merke at trønderne reiser ut på sommerferie.

- Det har vært en fryktelig pågang fra innringere som finner forlatte katter de siste ukene, sier Wangberg.

Blir oppgitt

Det er ikke bare folk som observerer forlatte dyr som tar kontakt. Også eiere av kjæledyr ringer foreningen fordi de vil ha hjelp til å kvitte seg med dyrene sine.

- Det er ikke lenge siden noen ringte og spurte om vi kunne ta katten deres fordi de skal få seg hund. I går ringte det en eier av to kaniner og lurte på om vi kunne ta vare på de, fordi de skulle få seg valp. Da blir jeg litt oppgitt, sier Wangberg.

Fullt herberg

Hun oppfordrer dyreeiere som skal ut i ferie til å plassere dyrene sine på pensjonat, eller hos noen bekjente.

- Herberget vårt er fullt, derfor vil syke og gravide dyr prioriteres. Vi har et stort behov for fosterfamilier, vi strekker ikke til alle henvendelsene vi får, sier Wangberg.

Hun forklarer at det å plassere dyrene utendørs når de reiser på ferie er farlig.

- De er jo lettere utsatt for sykdom, skade og ulykker. I skogen er de også utsatt for rovdyr, sier Wangberg.

Fant marsvin i Bymarka

Wangberg sier at det stort sett er katter som blir forlatt, men de har også har hørt om folk som har funnet gnagere utendørs.

- For noen uker siden var det noen som fant to marsvin i bymarka, noe som er veldig trist. Hun oppfordrer folk til å tenke nøye igjennom ansvaret de får når de anskaffer seg dyr.

- Spesielt er det lite gjennomtenkt når folk skaffer seg katt. Den lever jo i 10-15 år og krever stell og omsorg, sier Wangberg.