I løpet av en arbeidsdag ser Olga Barouskaya (22) om lag sju biler som enten kjører i feil kjøreretning eller står i feil kjørefelt ved rundkjøringen på Nedre Elvehavn i Trondheim.

- Drosjer kjører feil

Hun arbeider på ettermiddag og kveld i femte etasje i kontorlokalene i Bassengbakken. Her blir hun vitne til litt av hvert.

- Hver dag ser jeg biler som kjører i motsatt kjøreretning, krysser sperrelinjer eller stiller seg i feil kjørefelt. Episodene inntreffer som regel etter rushtida, og det er både personbiler, firmabiler og drosjer som kjører galt. Jeg har sett mange farlige situasjoner og mange nesten-ulykker, sier hun, og legger til:

- Jeg har ofte tenkt at nå går det galt, sier Barouskaya, og forteller at hun ved enkelte anledninger har gjort seg klar til å ringe nødtelefonen. I går ettermiddag fikk hun tatt bilde av noen av de verste kjørerutene.

Skilt skjult av tre

Flere av bilistene senker farten betraktelig når de kommer inn i rundkjøringen ifølge 22-åringen.

- Mange blir forvirret, og noe av årsaken kan være at den ene sperrelinjen er visket vekk. Det er også et rundkjøring- og vikepliktskilt som står like inntil et tre. Kanskje noen sliter med å se skiltene, spør Barouskaya.

Prosjektleder Harald Inge Johnsen i Statens vegvesens E6-prosjekt mellom Trondheim og Stjørdal har fått sett bildene til Barouskaya og har følgende kommentar:

- Disse ville nok ha strøket til førerprøven, er hans umiddelbare reaksjon.

Har ikke mottatt feilmeldinger

Han forstår derimot lite av at bilister skal misforstå kjøremønsteret i den trafikkerte rundkjøringen.

- Denne rundkjøringen har vært slik i halvannet år. I starten var det en del meldinger fra bilister, men nå har vi ikke fått noen slike rapporter, verken fra bilister eller politiet, sier Johnsen. Han medgir at han gjerne skulle sett at rundkjøringen med de mange «armene» kunne vært annerledes utformet for bedre flyt i trafikken.

- To av armene er litt uheldig plassert og det blir en veldig krass sving. Vi synes ikke det er noe alternativ å stenge enten Bassengbakken eller Dyre Halses gate. Faren er ikke så stor med tanke på den lave hastigheten i denne rundkjøringen, sier Johnsen.

- Tutes og blinkes med lys

Olga Barouskaya, som selv kjører bil, synes det hele er unødvendig.

- Jeg blir sint og forstår ikke hvorfor folk er så lite oppmerksomme. Det tutes og blinkes med lys, men likevel er det bilister som ikke forstår at de gjør noe galt. Man burde kunne se at det er ei rundkjøring der, uansett om skiltene er skjult, sier hun bestemt.

Det var i sommer at hun først ble oppmerksom på de mange problemene som oppsto rett utenfor kontorvinduet.

- Jeg synes vegvesenet bør gjøre noe med det. Mal sperrelinjen på nytt og kutt ned treet, sier hun.

- Kan være skyggesone

Hos Statens vegvesen er de glade for innspill, men løper ikke ut for å hogge ned treet med det første.

- Å gardere seg hundre prosent mot feilkjøringer i en rundkjøring er vanskelig. Rundkjøringen vil bli værende slik til neste sommer. Vi kan ta en titt på om det er en skyggesone der som fører til at skiltene ikke vises. Da må vi i så fall se på belysningen. Sperrelinjen kan vi også male på nytt, sier prosjektleder Johnsen.

De siste to månedene har det vært nødvendig med manuell dirigering i Innherredsveien på kveldstid i forbindelse med større støpeprosjekt eller vedlikehold på de midlertidige brukonstruksjonene.

- Det har vært sju-åtte kvelder med dirigering, og da forandrer jo kjøremønsteret seg. Det kan ha ført til forvirring hos bilistene, sier prosjektlederen.

Denne sperrelinjen er det en del sjåfører som enten ikke ser eller bryr seg om. Statens vegvesen forteller at de ikke har opplevd å få mange klager om denne rundkjøringen. Foto: Olga Barouskaya
På dette bildet er det to biler som skal samme vei og som står i hvert sitt kjørefelt. Barouskaya mener at skiltene til høyre kan være vanskelig å få øye på siden treet vokser like bak. Foto: Olga Barouskaya
Her er det nok et eksempel på at ikke alle forstår hvor de skal kjøre. Den svarte bilen må kjøre over sperrelinjen siden den grå står i feil kjørefelt. Foto: Olga Barouskaya
Olga Barouskaya har vært vitne til mange merkelige episoder i rundkjøringen ved Nedre Elvehavn. Foto: privat