25.08.1983:

Kriminalsjef Andreas Haugen sier til NTB at politiet fortsatt håper å finne ut hvorfor brannen oppsto. Etterforskerne har samlet et stort materiale som nå skal analyseres, og som kanskje kan gi løsningen. Materialet omfatter blant annet bilder som pressefotografer tok i en tidlig fase av brannen, og som kan gi svar på hvor brannen begynte.

Andreas Haugen sier at det fortsatt ikke er spesielle holdepunkter for at brannen i Erkebispegården ble påsatt, men politiet ser foreløpig ikke bort fra denne muligheten heller.

Mange år

Opplysninger NTB har fått hos Riksantikvaren og i Trondheim kommune, tyder på at det kan gå meget lang tid før det blir bygd nye bygninger på branntomten.

Det vil trolig også ta mange måneder eller kanskje år før Erkebispegårdens uskadde hovedbygning kan tas i bruk som representasjonslokale, fordi kjøkken og garderober ble skadd ved brannen.

Varaordfører i Trondheim, Axel Buch, sier til NTB at ingen ting ennå er klart når det gjelder arbeidet med gjenoppbygging. Trondheim kommune er interessert i å få gjenreist bygningene så snart som mulig, men vi må regne med at det kan ta atskillige år, sier Axel Buch.

Utgraving avgjør

Riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen sier til NTB at det i første omgang vil bli satt i gang arkeologiske utgravninger på branntomten. Disse utgravningene kan bli avgjørende for utformingen av de nye bygg som skal reises.

-Det kan bli aktuelt å bevare deler av området ubebygd, dersom det ved utgravningene kommer frem bevaringsverdige spor av middelalderbygninger, sier Stephan Tschudi-Madsen.

Dragkamp om penger

Utgravninger kan ta lang tid, og gjenoppbyggingen kan også bli forsinket og vanskeliggjort av at så mange instanser har ansvar og interesser i tilknytning til Erkebispegården. Minst fire departementer har en eller annen befatning med bygningene, og i tillegg er Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylke inne i bildet som brukere av Erkebispegården.

Denne delingen av ansvar og interesser kan, etter det NTB forstår, føre til at gjenoppbygging blir forsinket av interessemotsetninger og dragkamp om hvem som skal betale for de bygninger som skal reises på branntomten.

Foto: NILS TOLDNES