– Det er en stor dag. Dette har vi jobbet for helt siden 80-tallet, sier Jan Terje Strømsnes, daglig leder i Trondheim Båtforening.

Ordfører Rita Ottervik klippet snora og sørget for den offisielle åpningen av Grilstad Småbåthavn på Ranheim lørdag, og skisserte en lang og kronglete historie for å få realisert planene.

Avgjørende var byggingen av Strindheimtunnelen som ga nok stein til at det kunne bygges opp en øy med både boliger og plass til småbåthavn.

Takket naboene

Ottervik takket samtidig naboene som hadde vært tålmodige med alle lastebilene med stein som hadde passert forbi dem, og sa at havna var en berikelse både for båteiere og for byen.

– Trondheim har fått en fantastisk plass for båter, men også en fantastisk plass for oss som liker å se på båtene uten å eie en selv, sa Ottervik.

Strømsnes sier også at de har vært avhengige av utbyggingsprosjektet til selskapet Grilstad Marina, som bygger både boliger og næringsbygg rett ved havna.

Strømsnes forteller at 148 båter har fått plass i den nye havna til nå, og at 40 står på ventelisten for neste trinn av anlegget som skal stå ferdig neste år.

Han sier at det bare tok to måneder å fylle opp plassene som nå er tilgjengelig, og regner med at det vil komme flere hundre nye plasser.

– Hvor mange nye plasser vi kan bygge ut vil avhenge av størrelsen på båtene, men et sted mellom 600 og 700 regner jeg med at vi får til, sier Strømsnes.

Betaler innskudd

For å få plass i havna må båteierne ut med et innskudd på mellom 40 000 og 80 000 kroner, og en årlig leie på mellom 5500 og 11 000, avhengig av størrelsen på båten.

Strømsnes sier at det kan bli litt dyrere for de neste byggetrinnene, siden både prisen på stål og verdien på den norske kronen har endret seg. Bryggene har blitt kjøpt fra Tyskland, og er laget i galvanisert stål og i komposittmateriale.

– Dette er Rolls-Royce blant havneanlegg. Det er noe av det beste du kan få, sier han.

Etter hvert vil også Ladestien bli forlenget forbi havna, og det vil også bli anlagt badestrand.

Ordfører Rita Ottervik sto for den offisielle åpningen av Grilstad Småbåthavn. Foto: MARIANN DYBDAHL