Sju menn er varetektsfengslet til slutten av mars etter norgeshistoriens største koordinerte politiaksjon mot dopingmiljøet. Noen er siktet for grov omsetning av dopingmidler og for å skulle være del av det politiet mener er en organisert, kriminell gruppe med hovedsete i Trondheim. I tillegg er enkelte også siktet for hvitvasking av penger.

I kjennelsen fra det foreløpig siste fengslingsmøtet i Trondheim i går, kommer det frem at en mann i 40-årene skal ha hatt stor fortjeneste fra aktiviteten. Mannen får i de samme dokumentene en sentral rolle i det angivelige nettverket. Han har hele tiden nektet straffskyld.

En sentral del av etterforskningen går nå ut på å finne ut hvor mye penger som skal ha blitt tjent på det angivelige salget av doping. Adressa.no erfarer at politiet tror det kan dreie seg om millionbeløp som har vært i omløp.

– Ser over grensene

Politiadvokat Bente Bøklepp bekrefter at man ser etter involverte og penger i andre land.

– Vi ser utenfor Norge etter mistenkte og eventuelle bakmenn. Vi ser også etter hvor pengene har tatt veien, sier hun til adressa.no.

Etterforskningen i Operasjon Gilde styres av Trondheims-politiet, men omfatter også andre etater. Tollvesenet, Økokrim, Kripos og minst fire andre politidistrikt er så langt involvert og flere kan det bli. Ingunn Aarnes, avdelingsdirektør for Skattekrimenheten i Midt-Norge, bidrar også til etterforskningen.

– Vi vet at det i denne saken er blitt generert mye penger. Politiet er avhengig av at vi og andre aktører bidrar med vår kompetanse for å følge pengestrømmene i denne og andre saker, sier Aarnes til adressa.no.

Sendte penger til Thailand

En annen av de siktede kan i tillegg vente seg en tiltale etter at han høsten 2011 skal ha blitt tatt ved et postkontor på Moholt da han skulle hente to pakker med til sammen 10 kg dopingmidler. Tollvesenet varslet Sør-Trøndelag om forsendelsen som kom fra Sørlandet. Det fikk politiet i Kristiansand til å iverksette Operasjon Gullhår i juli i fjor. Aksjonen var rettet mot et miljø som politiet mener skal ha produsert anabole steroider på norsk jord for å distribuere de over hele landet per post. Politidistrikt så langt nord som Troms var inne i saken, i tillegg til et på Østlandet og Sør-Trøndelag.

- De har brukt et finurlig system, sier Leif Vagle, leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, til adressa.no.

Ifølge Vagle mener politiet at dopingmidlene ble produsert på Sørlandet i hjemmefabrikker. Virke- og råstoff, hetteglass, etiketter og annet utstyr skal ha blitt importert fra land som Kina og USA. Agders etterforskning har, ifølge Vagle, avdekket at 2 200 000 kroner av det som skal være dopingomsetningen, ble sendt fra Norge til Thailand. En av de siktede i saken ble pågrepet da han kom hjem fra et opphold i nettopp Thailand. I tillegg er det to menn som er ettersøkt. Vagle mener at mennene nå befinner seg utenfor landets grenser.

Operasjon Gullhår avdekket et intrikat system hvor avsender av postpakkene med dopingmidler fikk betaling ved at mottaker sendte en pakke med kontanter til et postkontor hvor en tredje person hentet den ut, etter å ha blitt varslet av noen i nettverket. Denne «pengekureren» satte så kontantbeløpet inn på en konto som han disponerte - og sendte dem så videre elektronisk ut av landet. Alle som var involvert i denne lenken skal ha fått sin del av summene som var i omløp.

Flere kan bli tatt

I tirsdagens papirutgave kunne Adresseavisen forklare hvordan politiet siden 2007 har gått frem for å komme denne illegale trafikken til livs. Sakene fra Operasjon Gullhår er nesten helt ferdig etterforsket. Totalt er åtte personer siktet, inkludert trønderen som også ble siktet som følge av Operasjon Gilde. Mannens advokat, Christian Wiig, har ikke ønsket å kommentere siktelsene overfor adressa.no.

Den siste saken i det som blir kalt Operasjon Gullfugl ble avgjort i Oslo tingrett i begynnelsen av januar. Operasjon Gullfugl ble påbegynt i Førde våren 2007. Den førte til at politiet pågrep 66 personer i hele 16 politidistrikt over hele Norge. Våpen, penger, narkotika og doping med en gateverdi på 55 millioner kroner ble beslaglagt. Du ser en oversikt over Operasjon Gullfugl, Gullhår og Gilde til høyre for denne teksten.

- Dette har vært et område hvor folk kan ha operert uten særlig risiko, men med veldig store fortjenestemuligheter. Dopingmidler har ikke fått den oppmerksomheten det har fortjent. Samtidig har kunnskapen om markedet og de forskjellige preparatene ikke vært god nok. Det har vært begrenset risiko for dem som har drevet på med det, sier politiadvokat Knut Broberg til adressa.no.

Operasjon Gilde er den siste i rekken av politiaksjonene. Siden forrige onsdag har inntil 20 personer blitt pågrepet i de fem politidistriktene som så langt omfattes av etterforskningen. Politiadvokat Bøklepp avviser ikke at flere kan bli tatt.

- Det kan vi ikke utelukke.