Trondheim kommune ber nå innbyggerne om å spare på vannet i dagene som kommer. Til gjengjeld vil kommunen gi til årets TV-aksjon.

- Vi er i en veldig heldig stilling fordi vi har så god tilgang til vann. Nå ønsker vi å bidra litt til innsamlingsaksjonen, samtidig som vi ønsker å få litt større bevissthet rundt folks vannforbruk, sier Odd Atle Tveit, produksjonssjef for vann og avløp i Trondheim kommune.

Utfordret

Det var Stavanger kommune som startet det hele, og deretter utfordret blant andre Trondheim. Tanken er at hvis innbyggerne sparer på vannet, så vil det gi mindre kostnader for kommunen. Pengene som blir spart, skal gå til TV-aksjonen som også handler om vann. I år er det Kirkens Nødhjelp og deres arbeid for å skaffe mennesker i åtte land tilgang til rent vann som skal motta pengene.

- 200 kroner gir rent vann til ett menneske resten av livet, opplyser Kirkens Nødhjelp som har en målsetting om at én million mennesker skal slippe å gå lange veier for å hente vann.

150 liter

I Trondheim bruker hver innbygger i gjennomsnitt 150 liter vann per dag. Toalettspyling, dusjing, vasking av klær og kopper er der hvor vannet renner raskest.

- Hvordan er innbyggernes forhold til vann i Trondheim?

- Jeg tror nok at del fleste ikke tenker noe særlig over det med vann og vannforbruk. De tar det for gitt at de har det vannet som de måtte ønske i kranene, og de færreste tenker på å spare på vannet, sier Tveit.

- Dropp badekaret

Kommunen måler vannforbruket hver dag, og Tveit er nå spent på om oppfordringen fører til at det blir noen endring i dagene frem til TV-aksjonen søndag 19. oktober.

- Hvis folk bruker mindre vann, vil kommunen redusere kostnadene til å distribuere vann og til å behandle avløpsvann. For hver kubikkmeter vann som spares, vil Trondheim gi én krone til TV-aksjonen, sier Tveit.

Det betyr at hvis hver innbygger reduserer sitt vannforbruk med eksempelvis ti prosent hver dag, vil det bety et redusert forbruk på rundt 3000 kubikkmeter vann daglig. Det vil gi 3000 kroner per dag til TV-aksjonen.

- Vi har satt et tak på 100000 kroner, men det skal vel godt gjøres at vi kommer opp i et slikt beløp, sier Tveit.

- Hva er det beste tipset til å spare vann?

- Dusj kortere tid, dropp badekaret. Fyll opp vaskemaskinen og oppvaskmaskinen. Og sjekk at det ikke er noen lekkasjer, sier Trondheims produksjonssjef for vann og avløp.