– At det er en av våre studenter som er siktet i denne saken var ukjent for meg. Jeg vet heller ikke om det er stjålne kjemikalier fra våre laboratorier som er involvert i GHB-produksjonen, sier instituttleder Arne Petter Ratvik ved Institutt for kjemi på NTNU.

Det var i forrige uke at politiet beslagla 18 liter væske med det narkotiske stoffet GHB i leiligheten til de to studentene.

Beslagla kjemikalier

De to siktede studerer henholdsvis kjemi og biologi her i Trondheim. Biologistudenten ble pågrepet dagen før kjemistudenten. Han forklarte i politiavhør at han egentlig var i gang med å produsere et vaskemiddel, men ble ikke trodd på dette. Han ba også om å få slippe varetekt fordi han var opptatt med masteroppgaven sin. Dommeren mente imidlertid under fengslingsmøtet at siktede burde kunne innrette seg slik at varetektsfengsling i to uker ikke stilte seg i veien for at han skulle levere masteroppgaven til fastsatt tid.

Pågripelsen av kjemistudenten fant sted i Ålesund og der ble det beslaglagt kjemikalier egnet til produksjon av GHB. Han har ikke ønsket å forklare seg overfor politiet, og har heller ikke gått med på å gi politiet passordet til datamaskinen sin. Begge de to siktede sitter nå i varetekt.

Aldri alene

Instituttleder Arne Petter Ratvik ved Institutt for kjemi på NTNU har ikke hørt om liknende tilfeller ved den avdelingen han er ansvarlig for. Han mener det ville vært vanskelig for kjemistudenter å tilvirke narkotika på universitetets laboratorier.

–Med dagens rutiner ville det vært svært vanskelig å holde slik produksjon skjult for andre. Man er aldri alene over lang tid på laboratoriet, sier Ratvik.

Etterforskningsleder Ole Devle ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser at renhetsgraden av det beslaglagte stoffet ennå ikke er avklart, og at de dermed ikke kan si eksakt hvor mange brukerdoser det dreier seg om. Hvis de 18 beslaglagte literne er ren GHB, kan det dreie seg om omtrent 3600 brukerdoser.

–De beslagene vi vanligvis gjør av GHB her i distriktet, dreier seg som regel om få brukerdoser. Hvor stort dette beslaget er, vil vi være forsiktig med å gå ut med. Det er også tidlig å si om vi nå har fått tak i en av hovedkildene for distribusjon av GHB i vårt område, sier Devle.

Relevant utdanning

–Var beslaget et resultat av langvarig etterforskning eller kom dere over stoffet ved en tilfeldighet?

–Hvor tilfeldig det var, skal jeg ikke si noe om. Men det ligger selvfølgelig etterforskning i bunnen her. Politiet kjente til begge de to siktede fra før, ettersom de har vært involvert i narkotikasaker tidligere.

Spesielt kjemiutdanningen kan være relevant i forbindelse med produksjon av GHB.

– Man kan lage GHB hjemme på kjøkkenet med ingredienser som er å få kjøpt lovlig her i landet. Hvis man kan litt kjemi, er det fullt mulig å lage dette stoffet hjemme på kjøkkenet, sier etterforskningslederen.

Dette utstyret fant politiet i en leilighet i Trondheim. Politiet er overbevist om at det var ment for GHB-produksjon Foto: POLITIET