- Bruk isbrodder på glatt føre. Det er ikke flaut å være smart, sier assistentlege Gabriel Forselv ved Ortopedisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Han var på nattevakt i helga, og forteller om et rush av pasienter som kom inn med bruddskader etter fall på glatta.

- Det er veldig trist å se at unge folk får ødelagt ankler og håndledd, med mulighet for plagsomme senfølger. Det er fullt mulig å få kompliserte brudd ved å falle på isen, understreker han.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram her

Lang kø

Noen kan utvikle posttraumatisk artrose, altså slitasjegikt, som fører til stive og vonde ledd resten av livet.

- Vi fikk ekstremt mye å gjøre i helga, sier han.

Dermed ble det lang ventetid på pasientene. Han tok selv imot en pasient som hadde kommet til allmennlegevakta klokka 14.00 på ettermiddagen lørdag, og hun ble skrevet inn klokka 02.00 natt til søndag.

- Hun hadde et ankelbrudd, og det må opereres. Hun måtte dessverre vente lenge, sier han.

Rekker ikke operere

Ofte bør ankelbrudd opereres raskt, helst innen åtte timer. Hvis ikke vil hevelsen føre til at man må vente noen dager før man kan gjøre noe med det.

- Når det er så stor pågang som nå, rekker vi ofte ikke å gjøre dette, og pasientene blir da sengeliggende inntil hevelsen har gitt seg.

Legevakta fortalte før helga at de hadde fått inn rundt 25 fallskader per dag de siste dagene. Årsaken var det glatte føret.

- Jeg synes dessverre at det er en del glatte fortau rundt omkring i Trondheim. Det er et samfunnsøkonomisk problem dersom unødvendig mange blir skadd og innlagt i sykehus, og i tillegg sykmeldt i lange perioder, påpeker Forselv.

Livsvarige skader

Ifølge nattevakten er det både unge og gamle som får et ublidt møte med isen.

- Dette er ikke bare fulle folk på julebord eller gamle damer- Jeg la inn ei jente i 30-årene som hadde et stygt håndleddsbrudd. Det vil være en stor utfordring å rekonstruere dette. Hun kan ende opp med et stivt håndledd resten av livet. Tenk deg hvis det hadde vært ankelen. Det er i tillegg et vektbærende ledd som man går på, sier Forselv.

Han synes det er synd dersom isbrodder har et imageproblem som noe bare gamle damer bruker.

- De aller fleste jeg snakket med, hadde ikke isbrodder. Jeg bor selv ved en bratt bakke, og der var det skøytebane da jeg skulle hjem fra nattevakt søndag morgen.

- Jeg kjøpte meg isbrodder i fjor, og det var en helt ny opplevelse å bevege seg på holkeføre. Det var utrolig stor forskjell på å gå med og uten brodder. Det er et så enkelt tiltak også. På de aller glatteste dagene, bruk for Guds skyld brodder.

Det kan være fint å ha noen å holde i når man går på vinterføre. Foto: glen musk