Trøndere flest har kost seg med rekordvarme og blå himmel i pinsehelga. Men for enkelte har det blitt mer enn hett i pinsevarmen. Brannmannskap rundt omkring i Trøndelag har hatt mer enn nok å henge fingrene i.

- Fra 17. mai til 20. mai registrerte vi 83 oppdrag. Det er ganske mye, sier brannmester Rikard Heimen ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag.

- Tar svært lett fyr

I loggen finnes det 16 gressbranner, seks containerbranner og fire branner i bygninger.

- Det har vært ekstremt tørt i Sør-Trøndelag. Heldigvis kommer det litt regn fremover. Det tar svært lett fyr når det ikke er helt grønt i terrenget, forklarer Heimen.

Han trekker frem Selbu og Oppdal som steder som har hatt mer action enn vanlig.

- De hadde flere gressbranner på to dager enn de vanligvis har i året, sier Heimen.

30 meters langt bål

Brannsjef Annar Bjørnbeth i Selbu opplyser at de hadde to utrykninger på pinseaften og én utrykning på 1. pinsedag.

- Det er litt forskjellige definisjoner på pinsebål. I det ene tilfellet var det 30 meter langt, humrer Bjørnbeth.

De to utrykningene på pinseaften viste seg å være henholdsvis bråtebrann og bålbrenning, men det var ikke behov for brannvesenet å gripe inn.

- Flatebrenningen på 1. pinsedag derimot hadde spredd seg uten at bonden var klar over det, og var i ferd med å ta med seg naboens gapahuk. Den måtte vi slukke, sier Bjørnbeth.

Mye tele i bakken

Han forstår at gårdbrukerne er frustrert over halmen som har lagt seg som et isolasjonsteppe på åkeren.

- Den kalde vinteren har ført til mye tele, og bøndene vil fjerne halmen sånn at det tiner raskere. Jeg ber om at folk varsler brannvesenet dersom de har planer om å sette fyr på halmen. Da slipper vi unødvendige utrykninger, sier Bjørnbeth.

I Nord-Trøndelag har ikke situasjonen vært så mye bedre, med 20 utrykninger for brannvesenet.

- Av disse så var det sju gress- og lynbranner. Det er jo ikke lite akkurat. Det har hovedsakelig vært branner på Innherred, sier operatør Alexander Tangen ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

Advarte til ingen nytte

Operasjonssentralen i Nord-Trøndelag gikk tidlig ut i media og advarte mot å fyre opp noe som helst i det tørre terrenget i pinsehelga.

- Vi synes det er merkelig at det har vært så mange gressbranner. Det virker ikke som budskapet vårt har gått hjem, sier operasjonsleder Inge Jørstad i Nord-Trøndelag politidistrikt oppgitt.

Mange som skal gjøre vårrengjøringen i hagen er overbevist om at de har kontroll, før det plutselig blusser opp og brannen er et faktum.

- Det er knusktørt og det skal så utrolig lite til før det går over styr. Det er brennbart materiale overalt. Det har vi advart publikum om. Det er tydelig at det går tregt med læringen, sier Jørstad.

Operasjonslederen understreker at det er en mening med rådene og advarslene politiet gir, og det forventes at publikum følger dem.

- Det er jo et sikkert vårtegn at folk skal brenne opp skrot. Det blir som med hestehoven. Dette gjentar seg år etter år, sukker han.

Selbu brannvesen hadde nok å gjøre i helga. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN