Bergen, Trondheim, Oslo, Stavanger og Tromsø er alle åpne for å ta imot flere syke syriske flyktninger, skriver Vårt Land.

Norge ga i sommer avslag til 123 av de syriske kvoteflyktningene som FN ville at Norge skulle ta imot. Et flertall av avslagene ble begrunnet med at kommunene ikke hadde nok kapasitet til å ta imot flere syke flyktninger.

Nå har Bergen og Trondheim sendt et brev til regjeringen hvor de ber regjeringen om likevel å ta imot de syke syrerne.

Ta kontakt på mandag

– Jeg er veldig glad for at kommunene viser et sterkt engasjement og klar vilje til å bosette flyktninger med store bistandsbehov. Jeg vil be Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ta kontakt med disse kommunene på mandag, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til NTB.

Norge tar i år imot 1 620 kvoteflyktninger fra Syria. Av disse har 20 store medisinske behov.

Horne viser dessuten til at det i dag sitter rundt 30 flyktninger med store bistandsbehov i norske mottak. Dette er personer som har lovlig opphold, og som direktoratet har forsøkt å finne en bosettingskommune til lenge.

Øker tilskudd

– Noen har bodd i mottak i flere år. Det er veldig gledelig dersom kommunene nå mener de har kapasitet til å være med å bosette noen av disse, sier Horne.

Regjeringen har foreslått å øke integreringstilskuddet til kommunene med 50 millioner kroner neste år. I tillegg foreslås det å øke tilskuddet til bosetting av personer med ekstra behov, for eksempel funksjonshemmede.