- Når kommunen setter i gang tiltak mot svevestøvet i Trondheim sentrum, håper jeg de sørger for at tiltakene de iverksetter også hjelper mot de ultrafine støvpartiklene, sier Jørgensen, som er førsteamanuensis ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (IØT), ved NTNU.- Fordi partiklene er så små, trenger de lenger ned i lungene og kan føre til langt større helseskader, sier Jørgensen.

Mange støvtyper

Fra september i fjor til april i år har instituttet målt forekomsten av ultrasmå støvpartikler innendørs i en tom leilighet i Elgeseter gate. Kommunens utendørs målestasjon, litt lenger ned i den trafikkerte gata, måler såkalte PM 10 og PM 2,5, som er relativt store svevestøvpartikler, hovedsaklig virvlet opp som følge av piggdekkbruk.- Disse er de pålagt å måle, fordi det finnes forskrifter som setter grenser for høyest tillatte verdi.Men ifølge Jørgensen viser forskning at de ørsmå partiklene, som er mindre enn 10 mikrometer (µ) og hovedsaklig skyldes forbrenning av bensin og diesel, er minst like farlige som de større partiklene som Naturvernforbundet onsdag anmeldte Trondheim kommune for ikke å ta på alvor.

I takt med trafikken

Resultatene fra målingene instituttet har foretatt i leiligheten, viser at forekomsten av de små partiklene svinger i takt med trafikken i gata utenfor:- I rushtiden er forekomsten høy, om natten er den lav. Fordi det foreløpig er forsket lite på helseskaden av disse partiklene, og det ikke finnes forskrifter som angir tillatt mengde, kan hun ikke si om forekomsten er høy eller lav, eller overskrider det som er helsemessig forsvarlig for dem som bor og ferdes i gata.- Det må gjøres flere undersøkelser som viser hvilke helsefarer som oppstår ved hvilke nivåer, mener Jørgensen.

Se på helseeffektene

Derfor ønsker hun et samarbeid mellom IØT og St. Olavs hospital for å se nærmere på helseeffektene av de ultrasmå partiklene: - Fordi blant annet klima og trafikkmengde varierer fra by til by og fra land til land, kan vi ikke bruke undersøkelser foretatt andre steder i verden. Vi må gjøre det her, i Trondheim, og jeg håper kommunen og helsemyndighetene vil legge til rette for at et slikt prosjekt kan gjennomføres, sier hun.- Før eller siden kommer det forskrifter med grenseverdier også for disse ultrasmå partiklene, derfor bør kommunen så snart som mulig ta dem med i sine tiltaksplaner, sier JørgensenBekymret. Forsker Rikke B. Jørgensen ved NTNU har målt verdiene av svevestøv inne i denne leiligheten i Elgeseter gate. {ndash} De ultrafine partiklene er enda farligere enn de kommunen måler og skal iverksette tiltak mot, sier hun.