Harmonien på torvet totalskadet

Tidlig igår morges utbrøt det brand i Harmonien, og hele den store, stolte bygning med praktisk talt alt innbo og løsøre, brente ned. Billedet over disse linjer viser slukningsmannskapene i virksomhet, - innen de blev ferdige og kunne forlate brandstedet var bygningen ytterligere redusert. Referat fra branden finnes på 3. side i dagens avis.

Brandmannskapene hadde atter en hård tørn, - kanskje den verste i vinter, så kaldt som det var og så bitende som snoen tok. Klærne frøs til is, og folkene gikk mer omkring i et ishylster enn en uniform.

Heldigvis var det også denne gang folk som husket brandfolkene med en varm forfriskning i kulden og maset. Billedet nederst viser fru Gudrun Rønning, - bedre kjent som frk. Gudrun Dahle, - i ferd med å dele ut rykende varm buljong til sin manns arbeidskamerater.

Side 3:

Et av Trøndelagens vakreste og verdigste kulturelle minnesmerker, Harmonien, den gamle patrisiergård på Torget, brente i går morges ned praktisk talt til grunnen. Bare en ganske liten del av sydfløien mot Munkegata står noenlunde urasert igjen, ellers er alt brent eller styrtet sammen. Skaden er total, det vil aldri kunne bli spørsmål om å restaurere bygningen.

Den store centrumsbygning, som foruten å huse uerstattelige kulturverdier efter restaureringen i 1938 var meget av en moderne forretningsgård, representerte med innbo og varelager en ganske betraktelig sum. Bygningen var assurert for 750 000 kroner, og klubbselskapets innbo i først etasje og alt som hørte til selskapslokalene var forsikret for 100 000 kroner, likesom klubben hadde en husleieforsikring på 60 000 kroner. Samtlige gårdens leieboere, restauratør Nissen, advokat Wettergreen, Johan Lothe, Grønsakhallen, W. O. Røstad, slakter Gudvangen, Fotomaton og Kafe Torvstua, er brandlidt, og lider store tap. Ialt dreier brandskaden seg om halvannen million kroner. Det er imidlertid flere av leieboerne som har alt for lavt assurert, så skaden er i og for seg større.

(Adresseavisen 28. januar 1942)