- De kan ikke tenke over konsekvensene. Snubler du, eller får et uhell der så rekker du ikke vekk før toget kommer, sier operasjonsleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Fotografen av bildene øverst i saken var på spasertur onsdag kveld da hun ble oppmerksom på en gruppe studenter under og ved Skansenbrua i Trondheim. Plutselig så hun flere av dem komme løpende over jernbaneskinnene fra sjøsiden før de klatret over et gjerde og kom seg i trygghet.

- Du ser hvor nært det er, sier fotografen om bildene som viser studentene som krysser jernbanelinja, bare sekunder før toget kommer.

Hørte heiarop

Fotografen talte fem løpende personer. Hun sier hun opplevde situasjonen som farlig, men det lot ikke til at gruppen studenter gjorde det. Ifølge fotografen kunne man høre heiarop fra de personene som befant seg under brua.

- Så var det en som ropte «du må gi ekstrapoeng». Like etter ropte en «nå kommer det et tog». Heldigvis kom sistemann seg over gjerdet før toget passerte, sier fotografen som mente å se at enkelte av studentene var iført klær med påskriften «Marin».

Inneværende uke er det fadderuke ved NTNU, hvor nye studenter blir gjort kjent med byen. På Gløshaugen er det linjeforeningene som arrangerer fadderaktiviteter for realfagstudentene. Marin teknikks linjeforening er kjent som «Mannhullet».

Leder Andrea Aarseth Langli bekrefter at studenter fra Marin teknikk befant seg ved Skansen bru hvor de deltok i et rebusløp onsdag kveld. Det var en post ved brua, men ingen fikk i oppgave å ta seg over jernbaneskinnene.

- Jeg tar sterk avstand fra at studenter løp over brua. Rebusløpet skal gjøre studentene kjent med Trondheim, men dette var ikke en del av opplegget vårt, definitivt ikke. Studentforeningen har ikke oppfordret eller bedt noen om å gjøre det der, sier hun.

Aarseth Langli var ikke selv til stede.

Flere hundre meter bremselengde

Ifølge Jernbaneverket er mennesker i sporet forbudt etter norsk lov. Å bevege seg på jernbaneskinnene «medfører stor fare». Et tog har en bremselengde på flere hundre meter. Derfor er det «svært vanskelig å hindre påkjørsel av personer som ferdes ulovlig i sporet», heter det på Jernbaneverkets hjemmesider.

Ifølge Andrea Aarseth Langli løp studentene over jernbaneskinnene på eget initiativ. Lederen for Marin teknikks linjeforening vil nå tydeliggjøre det hun mener er et allerede skarpt fokus på sikkerhet i fadderuken.

- Vi er veldig opptatt av sikkerheten, og vi er klare over hvor alvorlig dette er. Vi må se på hvorfor dette skjedde og lære av det med hensyn til planlegging og presisering før gjennomføring av arrangementer. Heldigvis ble ingen skadd, sier hun.

- Helt klart farlig

Hendelsen ble ikke meldt inn til Sør-Trøndelag politidistrikt onsdag kveld. Politiet i Trondheim er imidlertid ikke imponert over bildene.

- Det er helt klart farlig. Allerede når de klatrer over gjerdet må de være klar over at det der ikke er lov, sier operasjonsleder Ebbe Kimo.

Ifølge operasjonslederen ønsker politiet å advare mot den type adferd.

- Jeg lurer på om de kjenner bremselengden til et tog, sier Kimo.

Områdedirektør Kristine Jessen forteller at Jernbaneverket ser veldig strengt på ulovlig ferdsel på skinnene.

- Det er ikke lov å krysse sporet. Vi politianmelder slikt i stor utstrekning, sier Jessen.