Den uheldige studenten som ble hentet opp av brannvesenets dykkere i Nidelva lørdag ettermiddag har det etter forholdene bra. Han ligger fortsatt på St. Olavs Hospital etter den dramatiske hendelsen.

- Gikk ganske fort

Sammen med seks andre fysikk- og matematikk-studenter ved NTNU deltok han med en flåte i den tradisjonelle badekarpadlingen på Nidelva. Like før klokka 13 gikk det galt.

– Det gikk ganske fort. Jeg ble fanget under flåten mot elvebunnen og kom meg ikke opp til overflaten igjen, forteller Marius Dahle Leiros til NRK.

Redningspersonell fra Røde Kors og dykkere fra Trøndelag brann- og redningstjeneste fikk ham raskt opp av vannet.

På Facebook-siden sin skriver han følgende: «Tusen takk til laget mitt som varslet raskt og dykkere som var tidlig ute! Jeg hadde ikke overlevd uten dere!».

- Godt humør

Ifølge brannvesenet pustet ikke studenten da han kom opp av vannet, men etter hjerte- og lungeredning om bord i båten kom han til bevissthet. Badekarpadlingen ble stoppet etter at flåten veltet. Arrangementet er en konkurranse mellom de ulike linjeforeningene ved NTNU.

Studiekamerat og flåtekollega Espen Wold har vært og besøkt Dahle Leiros på sykehuset.

- Han hadde godt humør og legene sier at han vil bli helt fin, sier Wold til Adressa.no.

- Ble fryktelig redde

Han forteller om noen angstfylte minutter da kameraten ble hentet opp av vannet livløs.

- Vi ble fryktelig redde da vi skjønte at han var savnet, og det var en forferdelig venteperiode. Det var en enorm lettelse å se at han var ved bevissthet før han dro til sykehuset, sier Wold.

Det er ingen som vet nøyaktig hva som skjedde, men Wold mener det ble taklet på best mulig måte da uhellet først var ute.

- Vi vet ikke hvordan Marius ble sittende fast, og vi må finne ut hva som gikk galt for å hindre at det skjer igjen, sier studenten.

- Vanskelig å holde oversikt

Politiet har i etterkant av hendelsen gått ut og sagt at de ikke synes arrangementet skal fortsette.

- Dette er ikke noe vi anbefaler videre, sa operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

De mener det er vanskelig å holde oversikt over antallet deltakere  i flåtene.

- Kan ikke risikere liv og helse

Politiet vil ta opp arrangementet på et ledermøte mandag. Her vil man blant annet diskutere om man skal godkjenne neste års søknad.

- Årets arrangement var godkjent som en badekarpadling, men nå begynner det å bli mer og mer flåter. Er det samsvar mellom søknad og den reelle aktivitetet, spør Kyllo.

- Man kan ikke risikere liv og helse for et slikt arrangement. Det er tredje året på rad at det har vært brukt redningsressurser, og vi kan ikke holde på helt til liv går tapt, sier han.

I fjor gikk heller ikke alt som det skulle under badekarpadlingen. En mann ble sittende fast under flåten, og måtte få hjelp av dykkere til å komme seg løs. Dykkerne kappet av tauet, og fikk hentet mannen opp av vannet.

- Stolt over å redde liv

Utrykningsleder og brannmester Stein Yttereng deltok i redningsaksjonen. Han beskriver det hele som «suksesshistorie ut av en tragisk hendelse».

- Vi var forberedt på en uønsket hendelse, og da det skjedde gikk alt på skinner. Det er et faktum at vi trakk opp en død person av vannet, men vi kjøpte tid ved at vi hadde gode rutiner og et godt samarbeid, sier Yttereng ærlig.

Han roser både politi, arrangør, Røde Kors og publikum for at det ble et lykkelig utfall. Det tok mellom fire og seks minutter fra flåten veltet til mannen var om bord i båten og fikk hjerte- og lungeredning. På land ble studenten koblet til en hjertestarter. Hele aksjonen tok mellom åtte og tolv minutter.

- Det er hovedårsaken til at dette gikk bra. Jeg er stolt og glad for at vi reddet et liv, sier han.

Brannvesenet har vært i avlastningssamtaler med studentene som var involvert i hendelsen. Både flåten som veltet, de som forårsaket velten og arrangøren har vært i samtaler med brannvesenet.

- Vi tilbyr dette slik at de kan begynne bearbeidelsen av en traumatisk episode.  Jeg oppfattet dem som fornuftige unge mennesker som forsto hva de hadde ansvaret for. De har tatt det på alvor fra a til å, sier Yttereng.

Han ønsker ikke å ha noen mening om Badekarpadlingen skal få fortsette.

Her jobber redningspersonell med å finne Marius Dahle Leiros i Nidelva. Foto: ESPEN BAKKEN
Studenten kom til bevissthet etter å ha fått hjerte- og lungeredning like etter at han ble dratt opp av vannet. Foto: ESPEN BAKKEN