Samtidig som de åtte navnene ble lest opp, tentes et lys for hvert av ofrene Aleksander Aas Eriksen, Emil Okkenhaug, Sondre Kjøren, Gizem Dogan, Sondre Haller, Rolf Christopher Johansen Perreau, Lene Maria Bergum og Håkon Ødegaard.

Både ofrenes historier og alle vår andres opplevelse av 22. juli i fjor er en betydelig del av vår nasjons historie, mente biskopen i sin preken søndag formiddag.

- De er viktige for vår nasjons veivalg og må fortelles igjen og igjen, sa han.

- Det mest brutale

Høymessen i Nidarosdomen var godt besøkt ett år etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

Biskop Tor B. Singsaas mener det som skjedde på dagen for ett år siden, er noe av det mest bestialske og brutale som har rammet oss som nasjon og enkeltmennesker.

- Noe av det sterkeste jeg opplevde var da bildene til de 77 ofrene ble offentliggjort. Da ble det så nært og virkelig. Du så ansikter som så imot deg, og som hadde forventing til fremtiden, sa biskopen.

- Kjente hatet

Før høymessen fikk menigheten en hilsen fra Det Muslimske Samfunnet ved Umm Karima Jorunn Jasmin Oksvold.

Hun snakket om hvordan hun som muslim følte seg kollektivt dømt i timene etter at bomben gikk av i Regjeringskvartelet.

- Jeg som andre muslimer kjente hatet på kroppen, sa hun.

Biskopen mente det var helt riktig at en muslim talte til forsamlingen før dagens høymesse.

- Det er mennesker med forskjellig hudfarge og livssyn som nå gir sitt bidrag til vår historie. Både kristne, muslimer, humanetikere og andre religioner og andre livssyn ble like brutalt rammet 22. juli. Vi fikk et nytt skjebnefellesskap. Annerledeshet må være en rikdom og ressurs for landet vårt, sa Tor B. Singsaas.

- Fantastisk land

Rett etter inngangsprosesjonen sang menigheten «Til ungdommen», en av sangene som kanskje mer enn noen andre sto frem som symbol på AUFs kamp mot det onde på Utøya 22. juli i fjor.

Kirsti Winnberg representerte Sør-Trøndelag AUF og sa i sin tale at fellesskapet og samholdet i organisasjonen har hjulpet mange i tida etter 22. juli.

- Landet vårt er fantastisk. I fjor ble hele verden vitne til noe vi kan være stolte av. Nå ett år etter er det viktig at vi fortsetter å fylle gatene med kjærligheten som bar et helt land ut av sorg, sa hun.

Hun mener at det nå blir viktig å møte motgang med mer engasjement enn noen gang før.

Sogneprest Dom Albert Maczka fra St. Olavs katolske menighet, Susan Boyd fra Den anglikanske menigheten i Trondheim og major Ingrid Olsen fra Frelsesarmeen i Trondheim deltok også i minnegudstjenesten i Nidarosdomen 22. juli.

Ordfører Rita Ottervik var til stede under høymessen i Nidarosdomen. Foto: Vegard Eggen