Den første av de fornærmede pasientene i straffesaken mot den overgrepstiltalte legen forklarte seg i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag. Mannen var hennes fastlege i 2004-2005, og i begynnelsen var kvinnen fornøyd med ham som lege.

- I begynnelsen var jeg veldig fornøyd, og følte jeg ble tatt seriøst, sa kvinnen, som etter hvert oppsøkte fastlegen for en gynekologisk undersøkelse.

Hun fortalte retten at legen mente at hun trengte gjentatte behandlinger for en tilstand, og behandlet henne for dette. Fornærmede gjorde det videre i sin forklaring klart at hun mente at behandlingen var ubegrunnet.

Fortalte om blikkontakt

- Hva er det NN (navnet på den tiltalte legen journ.anm.) gjør når han skal undersøke deg, spurte aktor Charlotte Aspehaug.

- Jeg lurte på om han var klæbbete. Det føltes som seksuell stimulering. Det var mye fingre over alt. Det ble også brukt ultralydapparat flere ganger, sa kvinnen.

- Vil du kalle det masturbasjon, spurte aktor.

- Ja, det føltes slik, sa vitnet.

- Hvor lenge holdt han på, fortsatte Aspehaug?

- En halvtime hver gang, sa kvinnen.

- Hvordan fremsto han?

- Det var ubehagelig. Du ligger der, og når jeg så ned så var det blikkontakt.

- Han så deg i øynene? spurte aktor.

- Jeg opplevde at han søkte blikkontakt. Han hadde et seksuelt blikk, sa kvinnen, som var preget, men tydelig under sin forklaring.

Den fornærmede var en av de første som meldte legen til fylkeslegen og anmeldte ham til politiet. Dette skjedde etter at hun hadde truffet en kjenning som hadde vært til behandling hos den samme legen.

- Jeg traff henne da hun kom ut fra legetime. Hun spurte om vi skulle ta en røyk, for hun måtte prate. Hun sa da at hun hadde hatt den merkeligste gynekologiske undersøkelsen hun noen gang hadde vært med på, sa vitnet.

Begge varslet fylkeslegen om legen, og i tillegg anmeldte de ham til politiet. Saken ble imidlertid henlagt etter bevisets stilling i mai 2007, opplyste Aspehaug i sitt innledningsforedrag.

Sak først henlagt

Mette Skoklefald, som er bistandsadvokat for flere av de fornærmede kvinnene, påklaget denne henleggelsen til Trøndelag statsadvokatembeter, som opprettholdt henleggelsen.

- Hvordan opplevde du henleggelsen, spurte Skoklefald i retten.

- Det var forferdelig. Det var en prosess å anmelde også, sa kvinnen.

- Kan du si litt om hvordan denne saken har preget deg, sa bistandsadvokaten.

- Jeg går ikke daglig og tenker på dette, men det er en sak som dukker opp ved jevne mellomrom. Jo eldre man blir, jo mer skjønner man hva man er utsatt for, sa fornærmede.

Hun forklarte at hun bestemte seg for å anmelde legen da hun en dag så en ung kvinne gå inn på legekontoret etter henne.

- Da begynte jeg å tenke på hvor mange sårbare pasienter han hadde tilgang på, sa hun.

Nekter straffskyld

I februar i fjor fikk imidlertid politiet en ny anmeldelse mot legen, angående et annet forhold. Dette gjorde at de begynte å se på de henlagte sakene på nytt. I løpet av denne etterforskningen mottok politiet i tillegg to nye anmeldelser fra kvinner som hadde vært til gynekologisk behandling hos mannen i den samme perioden. Den ene tok kontakt da hun hørte om etterforskningen via andre, mens den andre kvinnen kontaktet politiet uavhengig av dette, opplyste politiet i fjor høst.

Den tidligere fastlegen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med fem pasienter. De angivelige overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd under gynekologiske undersøkelser da mannen jobbet som lege ved et legesenter i Trondheim i perioden 2004-2006. Ifølge tiltalen ble alle de fem kvinnene utsatt for «helt eller delvis ubegrunnede undersøkelser».

Legen nektet straffskyld i retten, og fikk ordet etter fornærmedes forklaring. Han snakket direkte til kvinnen:

- Jeg beklager at du opplevde dette slik. Jeg hadde ikke seksuelle motiv, men ser at jeg var ung, uerfaren og klossete. Dette tar jeg med meg hele livet og det er vondt, sa legen.

- Jeg gråt

En av de fornærmede som anmeldte legen i 2015, vitnet også i retten. Hun oppsøkte ham i 2005 for å få utskrevet en resept. Det endte med en gynekologisk undersøkelse, som hun i retten beskrev som ubehagelig og langvarig. Hun mener det var snakk om beføling.

- Jeg kjenner at jeg nå blir ekstremt sint for at jeg ikke stoppet ham den gangen. Jeg er skikkelig bitter og føler at dette er pinlig og ekkelt. Der lå jeg og lot ham holde på. Det er ikke greit, sa kvinnen.

Under timen skal legen ha sagt at kvinnen trengte gjentatte behandlinger for en tilstand.

- Jeg gråt, uten at jeg fikk et spørsmål om det gikk bra, sa fornærmede, som selv ikke trodde på legen. Hun oppsøkte derfor en annen lege, som ikke fant noe galt med henne, fortalte hun.

Nærmere ti år etter opplevelsen anmeldte kvinnen legen. Bistandsadvokat Skoklefald spurte om bakgrunnen for dette.

- Jeg anmeldte da jeg fikk høre om at det var flere som var i min situasjon. Jeg ville forhindre at noe slikt skjer med andre, forklarte fornærmede.

Den tiltalte legen beklaget også overfor dette vitnet.

- Jeg beklager sterkt at du opplevde det ubehagelig, sa han henvendt mot fornærmede.

- Jeg er grundig

Den tredje fornærmede som forklarte seg for retten tirsdag, fortalte også om langvarig gynekologisk undersøkelse med ultralydapparat da hun oppsøkte den nå tiltalte legen sommeren 2005.

- Det var ydmykende, sa hun.

- Var det seksuelle undertoner, ville aktor vite.

- Jeg forstår ikke hvorfor han skulle holde på på den måten, om det ikke var noe slikt, sa kvinnen, og fortalte at leppene til legen berørte leggen hennes mens undersøkelsen skjedde. Hun husket også det hun omtalte som «intens pusting» fra tiltalte.

Hun varslet fylkeslegen om legen etter undersøkelsen.

- Det er mye som blir sagt her i retten, som jeg ikke kjenner meg igjen i, og som jeg blir provosert over. Men jeg er grundig, det er min personlighet, sa legen.

Han kommenterte også det den fornærmede kvinnen oppfattet som pusting, og mente det kunne forklares med blant annet nesetetthet og dårling ventilasjon på legekontoret denne dagen.

- Det var ikke seksuelle motiv, poengterte legen.

Rettssaken fortsetter onsdag, med blant annet legens forklaring.