- Det er mange trøndere her, og jeg opplever at de aller fleste kommer fra Trondheim. Det er også en del fra Vestlandet, sier Arild Knutsen i Foreningen for humanitær narkotikapolitikk.

Det er nå to år siden politiet, Oslo kommune og ideelle organisasjoner innen rusomsorgen gikk inn for å fjerne det synlige rusmiljøet i Oslo. Onsdag forrige uke skrev Osloby.no at 10 000 er blitt bortvist fra Oslo S og det synlige narkomiljøet, siden 2011. Stasjonssjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølen sier de fleste kommer utenbysfra.

- Omtrent halvparten av de vi har bortvist de siste to årene kommer fra andre steder enn Oslo. Det er alt fra nærkommuner til kommuner langt unna, slik som Trondheim, sier Stølen.

Flertallet fra Trondheim

I 2012 inngikk Trondheim og Oslo kommune et samarbeid om å sende narkomane hjem til Trondheim. Årsaken er at Oslo kun har hjelpeordninger for dem som kommer fra hovedstaden.

Rusmisbrukere fra Trøndelag har i flere år vært sterkt representert i Oslo narkomiljø, og i 2011 ble over 100 trøndere sendt hjem fra hovedstaden.

Det er hovedsakelig Prindsen mottakssenter og Utesekssjonen som jobber med hjemsending av rusavhengige som ikke kommer fra Oslo. Siden 2011 har Uteseksjonen og Prindsen mottakssenter sendt 71 personer tilbake til Trondheim kommune.

- Trondheim er fortsatt den byen Uteseksjonen sender flest hjem til. Tar vi med nærliggende kommuner, er nok antallet hjemsendte trøndere høyere, sier Mathilde Sanne, Teamleder i Uteseksjonen.

Kommer tilbake

- De som vi kommer i kontakt med blir tilbudt billett hjem, med en betingelse om at hjemkommunen blir informert, sier Sanne.

Alternativet er en hverdag i Oslo med bøter og bortvisninger fra politiet. Arild Knutsen i FHN kritiserer det nåværende hjemsendingsprosjektet, og mener det blir feil å nekte hjelp fordi man ikke tilhører Oslo-regionen.

- Her snakker vi om vanskeligstilte som ofte er fattige, og som desperat ber om hjelp. Det du får er et tilbud om togbillett hjem, men det er ikke sikkert alle ønsker seg hjem. Mange som sendes hjem er faste gjengangere i miljøet kort tid etter, sier Knutsen.

- Utnytter systemet

Uteseksjonen opplyser at det ikke er uvanlig å sende hjem samme person flere ganger, men mener den enkelte får best behandling hjemme.

- I hjemkommunen vil den enkelte ha et hjelpeapparat og et nettverk som allerede kjenner vedkommendes historie og hvilke behov den enkelte har, sier Sanne.

Knutsen mener flere rusavhengige i hovedstaden utnytter ordningen slik den er nå.

- Flere reiser til hovedstaden for å kjøpe billig dop, og selge dyrt når de kommer hjem. De betaler kun for innreisen, og får gratis hjemtur. Flere selger også billetten sin, sier Knutsen.

Uteseksjonen har ikke opplevd de som selger billetten sin, men registrerer at noen ikke fullfører hjemreisen.

- Noen velger å gå av før de når endestasjonen. Vi er ikke et reisebyrå, og det prøver vi å forklare overfor den enkelte. Du kan ikke bare komme til Oslo og bruke opp pengene, for så å forvente gratis hjemtur, sier Sanne.

Vil det i framtiden være aktuelt å opprette hjelpeordninger for de som har en annen hjemkommune enn Oslo?

- Vi forholder oss til de rammene vi har i dag, hvor hver enkelt skal få oppfølging i sin hjemkommune, sier Sanne.

Knutsen foreslår å sende regningen til hjemkommunen.

- Alle burde få hjelp i den kommunen de befinner seg i. En mulighet hadde vært å sende regningen til hjemkommunen, avslutter Knutsen.