Han har ennå ikke sonet dommen på 60 dagers fengsel.

Fire ganger i 2011 ble 47-åringen tatt av politiet i ruset tilstand – på Fosen, i Trondheim og i Nordland.

I skjerpende retning la Sør-Trøndelag tingrett vekt på at det to ganger endte i trafikkuhell med materielle skader, og at mannen i ett tilfelle fortsatte ruskjøringen samme dag.

Morfin, alprazolam, heroin og alkohol

De to første gangene var 47-åringen ruset på det narkotiske stoffet alprazolam, den andre gangen var han påvirket av alkohol og den siste gangen hadde han ruset seg på morfin og alprazolam. Han ble samtidig dømt for å ha kjørt uten gyldig førerkort fem ganger i 2011 og 2012. Han ble også dømt for å ha brukt heroin.

Mannen ble i 2012 dømt til betinget fengsel i 60 dager med en prøvetid på to år. Vilkåret for en betinget straff var at han skulle gå på et program mot ruspåvirket kjøring i regi av Sør-Trøndelag friomsorgskontor.

I dommen heter det: «Tiltalte har forklart at han injiserer morfin 4 til 5 ganger daglig, samlet mengde ca. 1 ¾ gram. Han erkjenner at han har et rusproblem. Han synes videre å være motivert for behandling (...)»

Tvil om straff

Retten var likevel i tvil om straffeutmålingen: «Det knytter seg en viss tvil til om tiltalte, på grunn av sitt åpenbare og tunge rusmisbruk, vil være i stand til å gjennomføre program mot ruspåvirket kjøring,» heter det i dommen.

Tingretten vektlegger likevel at lovgiver ønsker en lav terskel for å anvende program mot ruspåvirket kjøring, og retten konkluderte dermed med betinget fengsel.

Da mannen i løpet av 2012 ikke møtte til noen av avtalene med friomsorgen, ble han i desember i fjor likevel dømt til å fullbyrde hele fengselsstraffen på 60 dager.

Mannen er også idømt en bot på 30000 kroner.

Det er ikke kjent om den siktede kvinnen (34) er tidligere dømt.