Det har vært en trist og snøfattig vinter for alle skiinteresserte i Trondheim.

For å i det hele tatt ha skimuligheter har barn og voksne i Trondhjems skiklubb stått på pinner. Og det er kanskje skifamiliens eldste medlemmer som har tatt de kraftigste takene denne vinteren.

- Vi stiller opp på dugnad for å sørge for at ungdommene som satser på ski skal ha gode treningsmuligheter. Da vi var yngre stilte veteranene opp for oss, så vi må gi litt tilbake for det de gjorde for oss, sier Lasse Nilsen, ildsjel for skimiljøet i Trondheim og dugnadsorganisator for veteranmedlemmene.

Tungt arbeid

Veterangjengen har holdt på med dugnadsarbeidet mer eller mindre kontinuerlig hele vinteren. Og det tungt, fysisk arbeid veteranene legger ned i Bymarka.

- Vi henter snø som ligger utenom sporet med snøskuffer. Så skjærer vi dem opp i terninger, på samme måte som eskimoer bygger hus, så frakter terningene det inn i sporet. Når tråkkemaskinen kommer dagen etterpå blir terningene knust, og det blir ypperlige skiføre, forklarer Nilsen.

Snøen ligger i skyggen på toppen av Henriksåsen, og veteranene må frakte snøblokkene 50–100 meter for å lage spor i solbakkene. Men det er ikke noe problem for de spreke veteranene.

- Når jeg sender ut invitasjoner til dugnad, så er det bestandig noen som stiller. Det er en positiv gjeng med en utrolig kapasitet. Det er jo gamle idrettsfolk som står på, påpeker Nilsen.

Håper på snø neste vinter

Veterangjengen og resten av Trondhjems skiklubb vil fortsette dugnadsarbeidet så lenge det er snø. Til neste år håper de at snøskuffene kun blir tatt i bruk i oppkjørselen.

- Dette er det andre året på rad vi skufler snø, så det er dystert hvis det blir slik fremover. Til neste år håper vi kan bruke mer tid på å gå på snøen, enn å flytte på den, sier Nilsen