Fretex Midt-Norge regner med å samle inn 2580 tonn i løpet av 2013. Foreløpig har det kommet inn 2250 tonn hittil i år.

- Det tilsvarer 132 fulle semitrailere i løpet av året, forteller produksjonssjef Geir Arne Bals ved Fretex Midt-Norge.

Her finner du din nærmeste innsamlingsboks

Satt ut flere bokser

I fjor ble det samlet inn 1953 tonn fra innsamlingspunktene. Det betyr en økning på rundt 35 prosent i tekstilinnsamling for Fretex Midt-Norge.

Årsaken til økningen er sammensatt, men produksjonssjefen tror mye handler om tilgjengelighet.

- Vi har satt ut flere bokser, og har gjort det enklere for folk å finne en Fretex-boks. Den største konkurrenten vår er søppelbøtta.

Leverer klær med prislappen

Ifølge Bals er nordmenn veldig opptatt av miljøet, og de vil gjerne bidra. Samtidig er det mye som tyder på at nordmenn kjøper svært mye klær, og ikke alt er like overveid.

- Det er enkelte ganger at det er klær med prislapper som dukker opp på sorteringsbåndet. Jeg vet av folk som har angst for omkledningsrom. Folk kjøper seg jo også litt god samvittighet. De tenker at «jeg har et høyt forbruk på klær, men jeg gir også til Fretex og da gjør jeg noe godt for andre mennesker», tror Bals.

Trondheim gir mye tøy

Han forteller at det er flere kommuner i Midt-Norge som utmerker seg med gode innsamlingstall, og ligger på over 4,5 kilo per innbygger. Trondheim er blant kommunene som ligger over landsgjennomsnittet. De mest populære punktene i Trondheim er City Syd, Valentinlyst, Møllenberg og City Lade.

Fretex har mellom 350 til 400 innsamlingspunkt i Midt-Norge, og bare i Trondheim står det 100 røde bokser som venter på klær.

- I år har vi satt ut 45 nye punkter, og 13 av disse er satt ut i Trondheim, forteller Bals.

Gir heller til Fretex

Både mer synlige innsamlingspunkt og gode samarbeidsavtaler med de 98 kommunene fører til at flere velger å levere klærne sine til Fretex Midt-Norge. Bals tror også at mange har høy tillit til Fretex.

- Det er en del andre aktører på banen som legger lapper i postkassene til innbyggerne. Mange føler at de ikke har noen kontroll på hva som skjer med tøyet, og foretrekker å gi til oss i stedet. Det er til tross for at det kan være enklere å gi til disse aktørene fordi de henter klær hjemme hos folk. Folk stoler på at vi forvalter klærne på en riktig måte, og at det hjelper Frelsesarmeens sosiale arbeid, understreker Bals.

Flere møbler og gjenstander

Selv om boksene fylles raskt opp, er det fremdeles plass til mye mer. Dessuten er det mangel på herreklær, skal vi tro produksjonssjefen.

- Vi får inn mest av barneklær og dameklær. Det er ikke så mye salg av barneklær i butikkene, og jeg tror mange vil kjøpe helt nytt til barnet sitt. Man vil jo gjerne gi barnet det beste. Vi har også merket kraftig økning på andre gjenstander som kommer til Fretex. Det kommer inn mer møbler, utstyr og pyntegjenstander til gjenbruksmottaket på Heimdal. Det kan skyldes at vi har fått lengre åpningstid på kveldene, tror Bals.

Fretex Midt-Norge tar imot gjennomsnittlig ti tonn med klær hver dag. Foto: FRANK LERVIK
Produksjonssjef Geir Arne Bals ved Fretex Midt-Norge forteller at tilgjengelighet er svært viktig for at kundene skal bruke deres innsamlingspunkt. Foto: frank lervik
Fretex-bilene står klare til å kjøre en del av klærne til utlandet. Foto: frank lervik