Det er ikke riktig at Kjøpmannsgata 65 (den midterste av de tre bryggene som brant ned) var den eldste bryggen i Trondheim. Det er en misforståelse som har oppstått ved en tidligere kildegransking, og som man har slept med seg over svært lang tid, sier arkitekt Kjell Andresen til Adresseavisen.

Andresen tok for noen år siden sin diplomoppgave som arkitekt på bryggene i Trondheim. Han gikk den gang gjennom et meget omfattende historisk materiale, bl.a. skattetakster fra flere hundre år tilbake. Om de tre bryggene som brant sier han:

Ikke riktig

Det er ikke riktig at nr. 65 var fra tidlig på 1700-tallet. Det ble oppført en brygge på dette stedet etter den store bybrannen i 1681, men den ble senere revet og tomten ble liggende ubebygd frem til 1838. Året etter sto denne bryggen ferdig. Dette ifølge skattetakst.

Den eldste bryggen var nr. 63 som lå nærmest inntil den betongbryggen som stoppet brannen.

Den er bygget i 1756. I en skattetakst holdt samme år heter det:

"Herr rådmann Hornemann har ladet nedrive den gamle brygge sto stod for 300 riksdaler og igjen opsadt en nye brygge som takseret for 400 riksdaler". Av en branntakst fra 1766 er nr. 63 oppført som "en nyelig bygget brygge".

Enkel byggeskikk

Byggemåten endret seg svært lite fra 1600-tallet til slutten av 1700-tallet. Det dreide seg om en enkel byggeskikk med svalganger og dekorerte utskjæringer, og det var denne bryggen som var den soleklart mest historisk interessante, sier Andresen som peker på at de innvendige endringer som var gjort i denne bryggen var svært små.

Kjøpmannsgata 67 som lå nærmest Bakke bro var ca. 100 år yngre. Den var bygd i 1857 etter at den bryggen som lå her tidligere, var blitt revet året før.

Det er ikke bryggen i midten (nr. 65) som var eldst, men nr. 63 - til venstre på bildet.

Sikring av bryggene:

Like før i 1967

- Når skal Staten ta ansvaret for å sikre resten av de kulturhistorisk verdifulle bryggene i Trondheim, spør arkitekt Kjell Andresen, nå ansatt ved kontoret til fylkeskonservatoren i Hordaland og sterkt opptatt av at bryggene i Trondheim blir tatt vare på.

- Hvor mange år skal det gå, undrer Andresen og minner om riksantikvar Roar Hauglids uttalelse til Adresseavisen etter den store brannen i oktober 1967 da seks brygger brant ned til grunnen. Det er på dette stedet hotellet Royal Garden nå føres opp.

For 16 år siden sa altså riksantikvaren: "Det sørgelige med bryggebrannen er at den kom planen om brannsikring i forkjøpet."

Slik ville det altså gå. Det må svi før man våkner.

I intervjuet sa riksantikvaren at katastrofen kunne vært unngått hvis man hadde rukket å få orden på sikringen. Spørsmålet var nettopp blitt drøftet, men man rakk altså ikke å komme så langt.

Men det var like før.

Det var i 1967.