I regjeringsplattformen – Sundvollen-erklæringen fra 2013 – slo Høyre og Frp fast at regjeringen vil la butikkene få holde åpent på søndager. Kulturdepartementet har laget forslag til endringer i helligdagsloven, og disse forslagene er nå ute på høring. I forslaget legges det også opp til at kommunene selv kan bestemme om butikkene skal holdes åpent på søndagene.

Innstiller på nei

Formannskapet i Trondheim skal tirsdag behandle sitt svar til departementet på høringen. Rådmannen har i sin innstilling foreslått at kommune sier et rungende nei til økt søndagshandel i Trondheim.

«Trondheim kommune ønsker ikke at det skal åpnet for økt søndagshandle i Trondheim, og anmoder derfor om at det ikke gjøres endringer i helligdagsloven slik Kulturdepartementet foreslår. Trondheim kommune ønsker ikke at kommunene skal få tilbakeført beslutningsmyndigheten til liberalisering av søndagsåpne butikker ut over de unntakene som eksisterer i dagens lovverk», heter det i forslaget.

Styrke Midtbyen

Det er all mulig grunn til å tro at rådmannens forslag vil få flertall i formannskapet. Aps kommunalråd Geir Waage sier svaret om nei til søndagsåpne butikker er et ja til å styrke Midtbyen som handelssentrum.

– Midtbyen vil få store utfordringer hvis Høyre og FrPs forslag går gjennom. Enten må butikkene holde søndagsåpent og ta de økte utgiftene, eller holde stengt og se mer av omsetningen forsvinne til de store kjøpesentrene. Jeg håper Yngve Brox og Høyre kan sette handling foran ord og vise at de virkelig vil bevare Midtbyen i formannskapet i morgen, sier Geir Waage.

Ignorerer advarslene

Waage mener regjeringen ignorerer alle faglige og folkelige advarsler mot søndagsåpning.

– Det store flertallet av befolkningen er imot forslaget. Både fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO Handel har uttrykt sterk motstand – i likhet med frivillige organisasjoner, miljøbevegelsen og kirken. Høyre og FrP-regjeringen vil nok en gang gjennomføre en reform ingen ønsker, eller tjener på, sier Waage.

Fleste sier nei

Så langt har staten mottatt over 1200 svar på høringen om endringer i helligdagsloven. Ifølge VG sier de aller fleste av disse nei til forslaget. Svarene fra privatpersoner, organisasjoner og bedrifter tegner et tydelig bilde av motstanden mot regjeringens planer.

Norsk sentrumsutvikling (NSU) – en interesseorganisasjon for sentrums-, nærings- og gårdeierforeninger – er en av organisasjonene som avviser forslaget. I deres svar på høringen heter det at NSU sier ubetinget nei til regjeringens ønske om å tillate søndagsåpne butikker.

– Forslaget bidrar verken til økonomisk bærekraftige bysentra eller til positiv utvikling av sentrum i norske byer. Søndagsåpne butikker vil komme de store kjøpesentrene til gode og dermed undergrave sentrum som byens hovedarena for handle, kultur og opplevelser, skriver NSU i sitt svar.

Høyre støtter regjeringen

Høyre i Trondheim vil i formannskapet tirsdag støtte regjeringens forslag om å la kommunene selv avgjøre om de skal åpne for søndagshandel eller ikke.

–Det vil da bli opp til lokaldemokratiet å avgjøre om adgangen til søndagsåpne butikker skal utvides i forhold til dagens rammer. Dette vil kunne gi større fleksibilitet enn i dag, og lokale hensyn kan ivaretas, sier kommunalråd for Høyre Yngve Brox.

Brox og Høyre vil dessuten fremme et nytt forslag som åpner for en lovendring der bare dagligvarebutikker skal omfattes av en lovendring som gir mer søndagshandel.

–Dermed kan dagens regelverk gjelde for alle andre butikker enn de som selger dagligvarer. På den måten vil ikke de store kjøpesentrene ha anledning til å ha åpent på søndager. Men dagligvarebutikker som opplever av nabobutikken på under 100 kvadratmeter har åpent, kan få samme mulighet til å holde åpent søndager selv om de er over 100 kvadratmeter, sier Brox.

Best for Midtbyen: Kommunalråd Geir Waage (Ap) mener det er best for Midtbyen at butikkene fortsatt holder stengt på søndag. Foto: VEGARD EGGEN