Det sier MDGs Ola Lund Renolen om bystyrets behandling av reguleringsplanen for Kjøpmannsgata 36–38 som behandles torsdag. Adresseavisen skrev tirsdag at alt nå tyder på at det blir flertall for å si nei til å omregulere området. Det betyr at den gamle bygningen i Kjøpmannsgata 36 skal få stå som den er i dag. Flertallet vil trolig åpne for at deler av bakgården kan rives, og at det kan bygget et fire etasjes bygg på nabotomta – nummer 38.

LES OGSÅ (PLUSS):Det blir ingen riving av Kjøpmannsgata 36

- Vi gjøre mer enn bare å si nei til omreguleringer. Vi foreslår at vi ser videre utvikling av nummer 38 i sammenheng med andre planer for området. Hele hovedbygget på nummer 36 – også bakgården – må stå som i dag. Vi vil åpne opp området, og la nummer 36 stå der som et bevis på hvordan man bygget i 1840. Samtidig vil vi åpne området utenfor – Skipakrok – slik at det blir et byrom som folk kan se og nyte, sier Renolen.

Helhetlig plan for gata

Miljøpartiet mener prosjektet til Villaservice AS i Kjøpmannsgata må sees i sammenheng med en helhetlig plan for hele gata. Denne er nå under utarbeidelse hos rådmannen, og vil bli lagt frem til politisk behandling i løpet av våren 2016.

- I denne planen ønsker vi at rådmannen kommer tilbake med en plan for hvordan tomta i Kjøpmannsgata 38 kan utnyttes. For oss er det viktig at dette blir en del av den helhetlige planen for hele Kjøpmannsgata, sier MDGs bystyrerepresentant.

- Vi skjønner jo at grunneieren vil utnytte hele tomta på nummer 36 og 38, og vi innser at det mest sannsynlig må bygges noe på nummer 38 for å gjøre et slikt byggeprosjekt økonomisk lønnsomt. Derfor er det nødvendig å se hele området samlet, og det kan vi gjøre når rådmannen legger frem sin plan for hele Kjøpmannsgata, sier Ola Lund Renolen.

LES OGSÅ (SIGNERT:)Slik river du en historisk bygård

Må skape dialog

I det alternative forslaget som MDG fremmer i bystyret torsdag heter det at rådmannen må gå i dialog med grunneieren og aktuelle vernemyndigheter for å finne løsninger for moderne næringsaktivitet, håndverk og handel i hele bygningsmassen til Kjøpmannsgata 36 med hovedhus og bakgård.

- Vi ønsker at den viktige bygningsmessige historien blir bevart gjennom daglig bruk og eksponering i tråd med intensjonene for historiske Trondheim i kulturminneplanen, sier Ola Lund Renolen. Han legger til at MDG ser for seg ulike forretningsaktiviteter i bakgården, kombinert med boliger.

LES OGSÅ (ORDET FRITT): Et kulturhistorisk ran

- Jeg skjønner at det ikke kan være kafeer i alle gamle bygg i Trondheim, men gjennom å skape dialog med vernemyndigheter og utbygger tror jeg det er mulig å få til en løsning som er god for alle parter. Det er utfordrende siden dagens eier har protestert mot reguleringsplanen fra 2012. Det vil helt sikkert komme nye diskusjoner om hvordan dette området skal bli. Derfor tror vi i MDG på en dialog for å få til en løsning. Tenk hvor fint et hadde vært med boliger i andre etasje i Kjøpmannsgata 36, og med ulik håndverksvirksomheter i gården. Vi skal ikke detaljstyre hva som kan blir her, men vi kan jo håpe og jobbe for at denne gården bygges ut slik at folk flest kan få et forhold til den og bedre sette pris på byens historie, sier Ola Lund Renolen.

LES OGSÅ (KOMMENTAR):Gode byer trenger spor av fortid

Ola Lund Renolen (MDG) foreslår i bystyret at Kjøpmannsgata 36 vernes, og at området rundt åpnes opp slik at bygget blir mer synlig i bybildet. Foto: Jens Søraa