Etter å ha slått fast at mengden anabole steroider som er beskrevet i tiltalen mot flere av de syv antatte hovedmennene i dopingnettverket, var nok til 2600 års sammenhengende misbruk, begynte en av landets fremste eksperter å snakke om bivirkningene av stoffene.

-Alle som bruker doping over en viss mengde, vil oppleve infertilitet – eller ufruktbarhet, sa professor og sakkyndig Peter Hemmersbach i Sør-Trøndelag tingrett.

Leverskade, kviser, hjertesykdommer

Hemmersbach forklarte at han hadde jobbet med dopingproblematikk siden 90-tallet. Han har tidligere vært sakkyndig i flere store dopingsaker. Omfanget i saken i Sør-Trøndelag tingrett, er imidlertid overraskende for ham.

-Jeg har aldri vært borti så mye, sa han fra vitneboksen.

Fire av de syv tiltalte må svare for anklager om produksjon av doping fra 30 og 50 kg virkestoff. Omfanget er det største som er dokumentert i Norge.

Ifølge professoren vil andre potensielle bivirkninger, som for eksempel hjerte- og karsykdommer, leverskade, vekstforstyrrelser, kviser, tap av hår og seneskader, variere fra person til person.

- Når du tilfører midler til kroppen din som er kjemisk like det den produserer, så finnes det mekanismer som stopper egenproduksjonen. Kroppen merker «jeg har mer enn nok testosteron.», forklarte professoren.

Ifølge forklaringen trekker Hemmersbach et skarpt skille mellom voksne menn som bruker doping, yngre menn og kvinner.

- Å gi mannlige kjønnshormon til kvinner, er horribelt.

Han beskrev blant annet dypere stemme og forstørrede kjønnsorganer.

- Vil graden av bivirkninger variere med alder? Spurte statsadvokat Unni Sandøy.

- Hvis du gir en 14-15-åring steroider, så vil han ikke oppnå den høyden han normalt skulle fått. Det er veldig skremmende, svarte professoren.

Omstridte bivirkninger

Etter å ha gjort rede for kjente fysiske bivirkninger, ble Hemmersbach bedt om å snakke om psykiske bivirkninger.

- Psykiske bivirkninger er omstridt. Fremmer steroider aggressivitet? Det er det store spørsmålet?

Da doping ble forsøkt gjort ulovlig for ti år siden, falt forslaget politisk etter at forskere ikke kunne påvise en klar sammenheng mellom misbruk og økt aggressivitet. I fjor kom det imidlertid et forbud i Norge – fortsatt uten at en klar sammenheng er påvist. Det er etisk utfordrende, mente professoren.

- Laboratoriet har fått flere telefoner fra bekymrede foreldre som sier «Han har forandret seg. Hva er pillene under sengen?», illustrerte professoren før han fortsatte med å påpeke problematikken rundt å avdekke en eventuell forskjell mellom dopingmisbruk og økt aggresjon:

- Å gjøre en studie hvor en etisk komité vil tillate at forsøkspersonene tar misbruksdoser tror jeg ikke vil skje. Men: Det er viktig å ha disse bivirkningene med i diskusjonen.

De syv tiltalte anklages for å ha produsert primært doping og legemidler i tablettform. Statsadvokat Unni Sandøy spurte den sakkyndige om bivirkninger fra ulike typer dopingformer.

Er det forskjell på bivirkninger som stammer fra orale steroider, og fra injiserbare?

- Leveren påvirkes sterkere av orale preparater, svarte Hemmersbach.

I løpet av ettermiddagen forsøkte professoren å gi et bilde på skadevirkningene og alder. Han måtte medgi at det var vanskelig å si noe om. Forskning på feltet blir avskåret av de samme etiske problemstillinger som kommer i veien for forskning på sammenhengen mellom dopingmisbruk og økt aggresjon.

- Det er et stort farepotensiale, men man vet for lite om langtidsbivirkninger. Man kjenner egentlig ikke langtidsbivirkningene, sa professor Hemmersbach.