Mandag ettermiddag gikk politiadvokat Per Martin Utkilen gjennom bakgrunnen for Operasjon Gilde. Ifølge Utkilen begynte etterforskningen en sommerdag i 2011 da en 27 år gammel trondhjemmer bare skulle en tur på posten.

Satt på nøkkelen i ett år

Pakken var sendt fra et dopingmiljø på Sørlandet, og politiet der varslet sine kolleger i Sør-Trøndelag slik at 27-åringen ble pågrepet på Moholt i Trondheim. Pakken han skulle hente, var en kasse full av flytende doping.

Mandag beskrev Utkilen pågripelsen og beslaget som utgangspunktet for Operasjon Gilde-etterforskningen. I forbindelse med pågripelsen av 27-åringen ble hans pc beslaglagt. Pc-en ble stående hos politiet i Sør-Trøndelag, og skulle senere vise seg å ha avgjørende betydning for saken.

Noen måneder senere besluttet Sør-Trøndelag politidistrikt å starte det som har blitt Europas største dopingetterforskning, etter en artikkel om dopingbørsen Anabolic Forums i Dagens Næringsliv. Avisartikkelen fikk politiet til å se med nye øyne på postpakken som ble beslaglagt i Trondheim, sa Utkilen i retten.

I februar 2012 ble over ti menn og kvinner pågrepet i Trondheim, mistenkt for å stå bak nettforumet Anabolic Forums, som regulerte kjøp og salg av doping for over to tusen norske brukere. Politiet klarte imidlertid ikke å beslaglegge og stenge dopingbørsen da de gikk til pågripelser.

Senere viste det seg at politiet hele tiden satt på nøkkelen til å ta dopingbørsen av nettet.

Lå skjult i filene

I filene på pc-en til 27-åringen, som ble beslaglagt i forbindelse med pakken på postkontoret på Moholt sommeren 2011, fant politiet opplysningene de trengte for å beslaglegge Anabolic Forums. Men det tok et helt år før tekniske etterforskere fikk åpnet pc-en.

I juni 2012 ble Anabolic Forums omsider beslaglagt.

27-åringen har siden erkjent at han opprettet dopingbørsen – på oppdrag fra en ikke navngitt person. 27-åringen var blant de syv hovedtiltalte da rettssaken mot en angivelig kriminell organisasjon i Trondheim begynte i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Brukte avlytting

Politiadvokat Per Martin Utkilen gikk gjennom noen andre av metodene politiet brukte mot det angivelige dopingnettverket i Trondheim under påtalemyndighetens innledningsforedrag som begynte like etter klokken 12 mandag.

Flere av de syv hovedtiltalte i Operasjon Gilde ble utsatt for overvåkning, såkalt kommunikasjonskontroll.

- Det var ikke mye kontakt mellom de tiltalte som sitter på benken i dag, men det var en sms, sier Utkilen i retten.

SMSen, som ble sendt fra en 28-åring førte til at politiet også etterforsket mottageren, en 39 år gammel mann fra Trondheim. Meldingen lød:

Tid til å komme på nett?

Utkilen utdypet ikke ytterligere hva han mente SMSen betød.

Fant dekknavn i kryptert e-post

For å bygge saken mot dopingnettverket gikk politiet i Sør-Trøndelag i tillegg gjennom gamle dopingsaker fra andre deler av landet. Der hentet etterforskerne blant annet inn opplysninger om postpakker som viste seg å være pengeforsendelser til mellommenn. Pengene gikk etter hvert videre til Trondheim.

Oppdragsgiver for mellommennene var en eller flere personer bak dekknavnet Dreams. En av de hovedtiltalte, en 28 år gammel mann, har tidligere innrømmet at han har brukt dekknavnet.

Samme mann ble av Utkilen knyttet til dekknavnet under innledningsforedraget basert på informasjon fra beslaglagte e-poster så langt tilbake som til 2007.

Der oppgis også nettadressen til Dreams' slettede nettsider, som Adresseavisen rekonstruerte ved hjelp av et internasjonalt internettarkiv. På de slettede nettsidene oppga personen, eller personene bak Dreams navnet, at de hadde erfaring med dopingsalg helt fra 2005.