I april fortalte Ukeadressa om den MS-rammede alenemorens kamp. For to og et halvt år siden fikk hun diagnosen Multippel sklerose (MS).

- Jeg har fått tilbud om behandling ved Puebla i Mexico i juni neste år. Det er utrolig godt å ha noe konkret å forholde seg til, sier Elisabeth Foss Tjelle.

Les reportasjen i Ukeadressa her (Adressa Pluss): Angrepet innenfra

Frykter bivirkninger

I Norge tilbys bremsemedisiner mot sykdommen, som angriper sentralnervesystemet. Rundt 10 000 nordmenn lever i dag med MS. Da Ukeadressa skrev om Foss Tjelle i april, hadde hun mot nevrologenes ønske sluttet med bremsemedisiner på grunn av omfattende bivirkninger. Denne uken har hun startet på en ny type bremsemedisin, Tecfidera.

- Denne skal ikke ha like mye bivirkninger, sier 33-åringen.

Om medisinene skulle fungere vil hun likevel gjennomføre den tøffe stamcellebehandlingen, da bremsemedisiner kun bremser utviklingen av sykdommen.

Siden påske har hun samlet inn penger til å få gjennomført behandlingen i utlandet, da hun ikke oppfyller kriteriene for stamcellebehandling i det norske pilotprosjektet i Bergen. I november vil det bli bestemt om dette skal bli et etablert, landsdekkende tilbud for MS-pasienter også i Norge.

Dyr behandling i utlandet

Flere norske nevrologer har stilt seg kritiske til stamcellebehandling. Det vises blant annet til at det ikke er god nok dokumentasjon på konsekvensene av behandlingen. Ifølge MS-forbundet har rundt 50 nordmenn reist til land som Italia, Sverige, Tyskland og Russland for å få behandlingen, som omfatter en tøff cellegiftkur.

- Jeg vet det er nordmenn som står foran meg i køen i Mexico, sier Elisabeth Foss Tjelle.

MS-forbundets leder Mona Enstad etterlyser et bedre tilbud i Norge.

-Jeg forstår godt at folk gjør dette. De har tro på at dette er en god behandling, men jeg mener det er helt feilt at man må reise til utlandet. Det bør bli et bedre tilbud her, sier Enstad.

Stor støtte

Foss Tjelle har siden påske samlet inn penger til behandlingen via bloggen sin og en norsk nettside for crowdfunding, også kalt folkefinansiering. Hun anslår at behandlingen inkludert reise og opphold kan komme på opp mot en halv million kroner. Hittil har hun fått inn totalt over 250 000 kroner, og fått lovnader om ytterligere 70 000 fra familie og venner.

- At folk er villige til å støtte opp under mitt prosjekt er helt fantastisk. Folk har vært veldig gavmilde, sier 33-åringen.