Da åtte ukers skoleferie var over, søkte en rekke skoleelever om mer fri: Stadig flere foreldre ønsker å ta med barna på ferietur midt i skoleåret.

Nå advarer rektorer mot den økte ferietrenden i skoletiden.

– Vi har de siste årene sett en økning i antallet permisjonssøknader. Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. Jeg anmoder derfor familiene om å ta ferie i skolens ordinære ferie, sier Wenche Kjellby Nesset, rektor ved Byåsen skole.

- Lov å si nei

Tord Lien (Frp) sitter som 2.nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Han reagerer på fremstillingen fra rektor om at for mange søker barna fri fra skolen for å dra på ferietur.

- Problemet er ikke antall søknader, men hvordan skolens fagmiljø behandler søkandene. Rektor sammen med faglærer kan si ja eller nei til en søknad. Hvilket svar de gir må basere seg på en vurdering av den enkelte elev og dersom det er snakk om en elev som henger litt etter i skolearbeidet har de alle muligheter til å si nei til søkdnaden om fri. Sånn sett oppfatter jeg det som at rektor klager på sin egen innvilgning av søknader når hun sier for mange tar fri i skoleåret.

Siste skoleår opplevde rektor Kjellby Nesset at rekordmange ønsket ferie i skoleåret: 158 søknader om fri havnet på rektors kontor.

– Hovedregelen bør være at familiene reiser på ferie i skolens ferie slik at opplæringen ved skolen kan ivaretas på beste måte. Vi legger vekt på å informere foreldre om skolens planer og aktivitetshjul. Det er viktig at foreldrene kjenner til hva elevene vil gå glipp av både faglig og sosialt, sier Nesset.

Tord Lien mener at det er uproblematisk for mange elever å være borte fra skolen i en kortere periode så lenge skolearbeidet blir fulgt opp av foreldrene.

- Poenget mitt er at vi har et godt regelverk og dersom skolens fagmiljø håndterer dette regelverket på en god måte vil det være overkommelig å finne ut av om hvilke elver som bør få ja eller nei på søknaden. Foreldrene bør også kunne vurdere om barnet henger godt med i undervisningen før de sender søknad om fri til skolen.

Sendte brev

Byåsen-rektoren anmoder nå i et brev til foreldrene ved skolen at de legger ferieturen til skoleferien.

– At foreldre søker om fritak en sjelden gang, er ikke noe problem. Skolen har forståelse for at det kan oppstå spesielle situasjoner der familier har behov for å be barna sine fri, sier Nesset som også ber foreldrene om å avklare om elevene får permisjon før de bestiller ferieturen.

– Alle søknadene behandles individuelt, påpeker rektoren.

Hun har anledning til å gi elevene inntil to ukers permisjon fra skolen, og som oftest sier hun ja. Men da er det alltid med et krav om at foreldrene har ansvaret for at elevene følger opp skolearbeidet.

– Foreldrene må ha dialog med kontaktlæreren, følge opp læringsarbeidet og ukeplanen slik at eleven er godt forberedt etter ferien. Her på Byåsen ser vi at foreldrene er veldig flinke til å følge opp elevenes skolearbeid, sier Nesset.

Mister noe

Flere skoler i Trondheim rapporterer om en økende tendens til at foreldre søker barna fri i skoleåret, gjerne ved å utvide høstferien eller vinterferien. Andre drar på vårparten når prisene er lavere enn i sommersesongen.

– For fem år siden kunne vi telle dem på én hånd, de som ønsket ferie i skoleåret. Siste skoleår hadde vi rundt 30-40, sier rektor ved Hoeggen skole, Ulf Erik Hansen.

– Vi kan ikke ta fra foreldrene denne muligheten til å reise i skoleåret. Ferie kan være positivt for erfaring og motivasjon for barna. Men når omfanget er blitt så stort, kan det føre til at lærerne må endre på opplegget. Derfor ber vi foreldrene bruke de ordinære feriene til å reise på ferie. Skole er viktig, og det er viktig at elevene er til stede, sier Hansen.

Rektor Grethe Naalsund ved Breidablikk skole fikk allerede mandag denne uken de første søknadene om permisjon. Hun skulle ønske hun kunne vært mer restriktiv til å gi fri.

– Det aller beste er jo at barna er på skolen i skoleåret. De mister jo noe, både faglig og sosialt, når de ikke er til stede, sier hun.

Må være fleksible

Andre skoler opplever ikke at permisjonsbunken blir større. Rektor Åge Johan Holberg ved Romolslia skole sier de har søknader hvert år, men at dette ikke oppleves som noe stort problem.

Når han får en søknad på bordet, sjekker han alltid elevens fravær før han sier ja. Han har sagt nei fordi han har opplevd at skilte foreldre ønsker å dra på hver sin tur med barnet i skoleåret.

Rektor ved Charlottenlund barneskole, Gunn Langset Trøan, sier de jevnt og trutt får søknader fra foreldre, men de opplever likevel ikke noen stor økning.

– Jeg tenker at verden forandrer seg, det er ikke slik at alle foreldre kan ta ut ferie i skoleferien, og da må vi være fleksible. Skolen må legge til rette for at barna kan dra på ferie med foreldrene sine. Vi opplever at foreldrene søker i god tid, de har godt samarbeid med kontaktlærerne, og de følger opp skolearbeidet, sier Trøan.

Når elever ved Charlottenlund drar på ferie i skoleåret, skal de komme hjem med en reiseskildring.

– Elevene skal lage en presentasjon fra det stedet de har vært på, sier Trøan.