SVs Ottar Michelsen tok saken opp i formannskapet tirsdag. Han er bekymret for tilbudet til de internasjonale elevene i Trondheim dersom skolen mister sin godkjenning.

Varslet tilbaketrekking

Utdanningsdirektoratet (Udir) har i et foreløpig vedtak varslet at de vil trekke godkjenningen til Trondheim international school (This). Bakgrunnen er at Udir ikke har tillit til at skolen i fremtiden vil bli drevet i samsvar med regelverket. Skolen har nå anledning til å klage på dette før en endelig beslutning tas.

SVs Ottar Michelsen foreslo i formannskapet at man skulle be rådmannen se på mulighetene til å opprette et kommunalt drevet internasjonalt skoletilbud, eventuelt i samarbeid med private aktører, dersom This må stenge dørene. Forslaget fikk bare SVs stemme i formannskapet, og falt.

- Jeg er tilhenger av en god og offentlig skole som dekker skoletilbudet. Samtidig er det viktig at Trondheim har et internasjonalt skoletilbud. Dette dekkes i dag av to skoler i Trondheim (This og Biralee), sa Michelsen.

Bekymret over tilbudet

Michelsen er bekymret for tilbudet til denne elevgruppen dersom Udir trekker tilbake godkjennelsen. SVs kommunalråd mener kommunen må han en plan B dersom This må legge ned virksomheten på grunn av manglende godkjenning.

Men flertallet i formannskapet er ikke villig til å utrede et slikt kommunalt alternativ. Ordfører Rita Ottervik (Ap) sa at hun ikke vil vurdere et slikt kommunalt tilbud nå, men heller sørge for at kommunen har gode beredskapstiltak for å overføre elevene til de offentlige skolene dersom This skulle miste sin godkjenning.

Ingen rolle

- Kommunen har ingen rolle i klagebehandlingen This nå står inne i overfor direktoratet. Formannskapet ønsker internasjonale skoler i Trondheim, men det er skolen selv som skal sørge for at de oppfyller kravene. Det blir helt feil av oss å etablere en plan B nå, mens This selv jobber med å opprettholde godkjennelsen. Det viktigste kommunen nå kan jobbe med er å sørge for at vi har en beredskap for å overføre elevene til kommunale skoler dersom det blir nødvendig. Jeg håper at det ikke skjer, sa Ottervik.

Høyres Ingrid Skjøtskift fremmet forslag om at kommunen skulle gå i dialog med Trondheim International School for å tilby skolefaglig bistand slik at skolen oppfyller direktoratets krav. Skjøtskift la vekt på at skolen utgjør et viktig tilskudd til skoletilbudet i Trondheim.

- Skolen har satt igang et arbeid for å svare opp henvendelsene fra direktoratet. De har en omfattende jobb å gjøre og jeg ønsker at kommunen kan bidra i dette arbeidet.

Flertallet i formannskapet avviste at kommunen skulle bistå i en slik prosess. De argumenterer med at klagebehandlingen og prosessen mellom This og direktoratet ikke er et spørsmål kommunen har ansvar for.

- Det er utrolig trist at flertallet velger å være prinsipiell i denne saken, og sitte med hendene i fanget. Her kunne kommunen ha bidratt med hjelp for å sikre et internasjonalt skoletilbud i Trondheim. Vi burde strukket oss langt for å bistå. Skolen må rydde opp selv, men kommunen kunne ha hjulpet til på en bedre måte, sier Ingrid Skjøtskift.