– I Oslo er det ikke lov med camping i byen, ifølge politivedtektene der. I formannskapsmøtet i neste uke kommer jeg til å foreslå at vi får dette inn i politivedtektene i Trondheim også, sier kommunalråd Yngve Brox (H).

I helga har flere personer campet i Tordenskioldsparken ved Vår Frue kirke i Trondheim sentrum. Dette synes ikke politikerne noe om, og under sist formannskapsmøte ble politiet derfor bedt om å påse at parker og offentlige rom ikke blir benyttet til overnatting. I dagens Adresseavisen gjør imidlertid politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon det klart at de mangler en lovhjemmel for å håndheve formannskapets vedtak.

– Uakseptabelt

– Slik vi ser det per i dag, så har vi ingen lovhjemmel for å forby overnatting i parker og offentlige rom, med mindre man forstyrrer noen med utilbørlig adferd. Det dekkes av straffeloven. Men ligger man fredelig i en park, så er det vel vanskelig å si at man er til sjenanse for folk. Dette vil kunne tas inn i politivedtektene, men det er opp til politikerne, sier Nordtvedt.

Her er ordlyden i politivedtektene i Oslo: «I offentlige parker, grøntarealer og friområder i tettbebygd strøk er telting, camping eller lignende og overnatting forbudt, uten etter særskilt tillatelse fra kompetent kommunal myndighet».

– Det er fullstendig uakseptabelt med slik camping i byen. Det er å legge beslag på en park. Man kan ikke oppføre seg slik i Trondheim uavhengig av om man er tigger eller noe annet. Så når Oslo har et slikt forbud i politivedtektene sine, så kan vi få det, sier Brox.

Prioriterer ikke tomgangskjøring

– Jeg er slett ikke overrasket over at politiet konkluderer med at de ikke har muligheter for å innfri vedtaket fra formannskapet. Det er en håpløs oppgave å skulle regulere tigging så lenge det ikke er forbudt å tigge. Dette stemmer helt med undertegnedes advarsler under formannskapets behandling av saken. Det er derfor ingenting annet å gjøre enn å innføre et lokalt forbud mot tigging, sier kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge (Frp)

Under sist formannskapsmøte ble politiet i Trondheim også bedt om å stoppe tomgangskjøring i Midtbyen, spesielt om natten. Heller ikke dette vil bli prioritert av politiet, selv om de har hjemmel til det.

– Vi kommer ikke til å bruke ressurser på å kjøre rundt for å avdekke tomgangskjøring, sier Nordtvedt.

Håndhever ikke meldeplikt

I tillegg ønsket formannskapet en innskjerping av kravene om meldeplikt i politivedtektene, som ble innført i 2010. Heller ikke dette vil bli gjennomført av politiet, før en eventuell endring av politiloven skjer i Stortinget senere i sommer, opplyser Nordtvedt.

Politiet i Trondheim begynte å føre en slik oversikt over tiggerne for en tid tilbake, men fant etter hvert ut at de mangler en lovhjemmel for å føre slike lister.

– Skjer det en lovendring, må vi likevel ta en runde på dette. Skal vi bruke ressursene på å håndheve meldeplikt fremfor å forebygge narkomisbruk og voldskriminalitet? Vi må vurdere hva som er riktig bruk av politiressursene. Derfor kan jeg ikke gi umiddelbare lovnader om at vi skal iverksette dette, sier Nordtvedt

I forbindelse med vedtakene i sist formannskapsmøte, så ba flertallet rådmannen om å tilegne seg kunnskap om andre storbyers politivedtekter.