I disse dager arrangeres Forskningsdagene for 21. gang i Trondheim. Festivalen arrangeres årlig over hele landet og eies av Norsk Forskningsråd.

- Via festivalen ønsker vi å skape begeistring og forståelse for forskning som drives, og å få forskningsmiljøet ut til mannen i gata, sier prosjektleder Karl Asmund Olsson.

Fredag og lørdag var det duket for Forskningstorg, som er en del av Forskningsdagene. I regi av NTNU kunne barn og voksne besøke mer enn 20 forskningsstasjoner i et telt på Torvet.

«Elsker å prøve nye ting»

Max Hallquist og Knut Bjørsvik studerer energi og miljø ved NTNU. Lørdag hadde de ansvar for å lede aktiviteter med vannkraft, magnetfelt, fornybar energi og elektropistol.

- Målet på sikt er å skape interesse for utdanningen vår. I dag håper vi at vi kan så noen frø, sier Hallquist.

Sigurd Mondahl (7) var blant de ivrige som forsøkte å skape energi ved å snurre på et legohjul.

- Hvis det hadde vært sollys så hadde det samme skjedd. Sollys kan også skape energi, forklarer Bjørsvik.

Lillesøster Selma (5) fulgte nøye med mens storebror fikk vindmøllen til å snurre rundt og rundt.

- Det er gøy å snurre hjulet. Vi har også smakt på juice og laks, men den ene juicen var litt sur, forteller Sigurd.

Familien skulle egentlig på biblioteket, men stanset da de oppdaget forskningsteltet.

- Dette er kjempeartig. Barna elsker å prøve nye ting. Vi var også på Trondheim Maker Faire i august, forteller mor Vanja Mondahl.

Selvlaget godteri

Fredag var teltet forbeholdt skoleklasser, og lørdag kunne alle som ønsket ta turen innom. Stasjonen til institutt for kjemi var blant de mest populære. De hadde rigget opp et mini-laboratorium, hvor barna blant annet kunne lage sitt eget godteri av alginat.

- Vi tilsetter smak og blander det med kalsiumklorid. Da dannes det gelékuler som man kan fiske opp og spise, forklarer Katrine Holm, som studerer materialteknologi.

På samme stasjon kunne man også smake på «magisk, blå saft».

- Nå kan det hende dere får superkrefter, sier Kristin Omre til Iben (9) og Annabelle (7).

Omre imponerte barna ved å tilsette tørris i deler av saftmaskinen. Isen holder nesten minus 80 grader, og skaper hvit røyk i møte med saftskåla. Men selv om jentene ble imponert, kunne de avsløre at de ikke følte seg særlig magiske av å drikke saften.

- Den var litt svak, men den smakte godt da, forteller de.

Henar (9) og Kardo (5) Mirzaie var også ivrige på mini-laben. Henar hadde vært i forskningsteltet dagen før med skolen, men tok turen tilbake på lørdag slik at lillebror også kunne få være med.

Familiehelg med bonus

På stasjonen «Havsprell» var Sofia Støstad (3) fullt opptatt med å fiske en båt. Storebror var på en annen stasjon for å lage sitt eget elektroniske navneskilt.

- Dette ble en bonus for oss. Vi er her på familiehelg, og så teltet i går, forteller Rita Støstad.

Familien hadde tatt turen fra Vinstra, og forskningsstasjonene falt i smak hos de minste.

Prosjektlederen forteller at de er veldig fornøyde med oppmøtet på Forskningstorget.

- Vi regner med at det har vært mellom 6000 og 7000 innom disse to dagene. Nå skal vi egentlig stenge, men teltet er helt fullt, sier Olsson til Adresseavisen klokken 15 lørdag ettermiddag.