I løpet av dagen skal den aller beste norske unge matematikeren kåres. Det er finale i den landsomfattende Abelkonkurransen. I fire timer skal de løse matteoppgaver før kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen høytidelig kårer en vinner i kveld, og deler ut Abelprisen.

TEST DEG SELV: Dette er finalespørsmålene i fjor

3300 deltagere

Abelkonkurransen har fått navn etter Norges største matematiker, Niels Henrik Abel, og er en konkurranse for elever i videregående skole. Noen få ungdomsskoleelever deltar. Totalt har 3396 elever fra de aller fleste videregående skolene i landet vært med. Vel 300 elever fra 124 skoler kom videre til runde to, og i dag er de 29 beste fra hele landet samlet til finale i Trondheim.

Les også: Årets unge matematiker kåret

Da de kom til Gløshaugen i god tid før klokka ni i dag tidlig, var det tause og spente ungdommer som fant plassen sin. I tre dager har de vært i Trondheim på treningsleir. Lørdag, søndag og mandag har de brukt åtte timer hver dag på å øve på matte-oppgaver. De har løst gamle finaleoppgaver fra Abelkonkurransen og lest teori. Nå er de så klare som de kan bli.

Blir tatt ut til matte-OL

De konkurrerer om å bli best, og vinne Abelprisen. Samtidig konkurrerer de om å bli en av seks norske deltagere til den internasjonale matematikkolympiaden i Thailand til sommeren. I tillegg deler seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) ut utfordrerprisen til en av de yngste deltagerne. Selskapet ønsker med det å øke interessen for matematikk blant unge.

Les også: Årets unge matematiker kåret

–Det er viktig for næringslivet og for PGS at unge er interessert i matematikk, sier Pamela Risan i PGS. – Vi trenger folk som kan regne for å fram resultatene vi bruker.

Niels Henrik Abels matematikkonkurranse arrangeres av Norsk Matematisk Forening i samarbeid med Abelprisen. Konkurransen har vært arrangert hvert år siden 1981, men har historie tilbake til 1918 da Norsk Matematisk Forening ble stiftet.

Les også: Er du smartere enn professoren?