Ifølge rådgiver og valgmedarbeider i Trondheim kommune, Øyvind Øyen, er det ordfører Rita Ottervik som er bekymret for at velgerne skal oppfatte dette som en ulovlighet.

- Ordføreren er bekymret, og vi har fått reaksjoner på listebærerne. Derfor ønsker vi å presisere at dette er helt lovlig, sier Øyen.

Gammel tradisjon

Listebærere er en gammel tradisjon. Oslo har hatt den i årevis, og dette var også vanlig i Trondheim for mange år siden.

Valgstyret har i år gitt tillatelse til listebærere utenfor valglokalene. En listebærer er en partimedarbeider som deler ut stemmesedler for sitt parti. Listebærerne skal stå minst 10 meter fra inngangen og ikke ha en pågående adferd. Velgere kan varsle stemmestyret ved det enkelte valglokale dersom de mener listebærerne ikke opptrer i tråd med dette.

Fem partier har søkt

- Valgstyret i Trondheim har tatt den opp igjen og innført retningslinjer for bruken av listebærere. Fem partier har søkt om tillatelse til å bruke listebærere. Det betyr at Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne vil ha representanter til stede utenfor én eller flere valglokaler gjennom valgdagen.

Velgerne kan altså møte en listebærer utenfor sitt lokalet, som står der med partiets stemmesedler.

- Listebærerne skal ikke drive valgkamp og agitasjon i dag. Man kan hente en liste hvis man vil, men man skal kunne gå forbi uten å føle seg presset til å ta imot en liste, presierer Øyen.

Lokalene stenger 21.00

På valgdagen må man stemme i hjemkommunen, men det er ikke nødvendig å bruke valgkretsen man hører til. Man kan stemme hvor som helst, bare det er innenfor kommunegrensene.

Det er enklest og minst tidkrevende å bruke valgkort, men ikke nødvendig.

Alle må vise gyldig legitimasjon.

Valglokalene i Trondheim stenger kl 21.00.