Dersom rådmannen får det som han vil skal Trondheim kommune ta opp 1,97 milliarder kroner i nye lån i 2015 for å være med på å finansiere disse investeringene. Det betyr at Trondheim kommunes totale gjeld kan bli på nesten 15 milliarder kroner i 2015 og over 17 milliarder ved utgangen av 2018.

LES PLUSS-KOMMENTAR: Ikke lett å være rød

I fireårsperioden 2015-2018 kommer investeringene opp i svimlende 10,8 milliarder. Befolkningsvekst og flere brukere av kommunens tjenester øker behovet for nye bygg og anlegg i årene som kommer.

- Rekordhøyt

Det tyngste løftet tas innenfor barnehager, skoler, omsorgsboliger og helse- og velferdssentre. Nær fem milliarder går med til disse områdene. I tillegg skal det brukes 2,1 milliard til kjøp av tomter til bolig- og næringsformål. Innenfor vann- og avløp skal det brukes 1,7 milliarder i fireårsperioden. I tillegg legges det opp til investeringer i prosjekter som er viktige for utviklingen av Trondheim. Dette gjelder blant annet Torvet med parkeringskjeller, Granåsen, Trondheim Spektrum og prosjektet Renere havn.

- Investeringene er rekordhøy. 10,8 milliarder er en milliard mer enn den opprinnelige planen. Vi skulle gjerne investert mer, vi har behov for en ny skole i de østlige delene av byen. Det er helse og velferd som er de store områdene, og det skyldes at behovet er stort. Vi gjør ferdig Persaunet og Risvollan helse- og velferdssenter og bygger om Nidarvoll, sa rådmann Stein A. Ytterdahl da han presenterte budsjettet onsdag formiddag.

Stadig flere

Rådmannen skriver at i valget mellom hvilke investeringsprosjekter som skal prioriteres, har befolkningsveksten vært viktigste premiss. I tillegg prioriteres prosjekter som allerede er kommet i gang samt investeringer som er nødvendige for å nå bystyrets mål.

Skolene Åsveien og Brundalen skal ferdigstilles. Videre foreslår rådmannen at Lade og Sjetne skoler sluttføres i perioden frem mot 2018. Det legges i tillegg opp til byggestart for nye skoleanlegg på Huseby og Ranheim. I økonomiplanperioden stikker skoleområdet av med nesten 1,4 milliarder.

De midlertidige barnehagene Granåsen, Sekskanten, Stubbanveien, Saupstad, Risvollan og en barnehage som ikke er endelig plassert skal gjøres om fra midlertidige barnehager til permanente i fireårsperioden.

Helse og velferd

Innenfor helse og velferd skal det investeres for 2,2 milliarder, i tillegg til investeringer i boliger. Det skal også investeres betydelig i velferdsteknologi. Nidarvoll helsehus skal rehabiliteres. Persaunet helse- og velferdssenter inkludert omsorgsboliger skal ferdigstilles. Det er også lagt inn midler til å ferdigstille nytt helse- og velferdssenter på Risvollan innen utgangen av 2018.

Helsevakt i Mauritz Hansens gate skal ferdigstilles med 25 plasser i 2018. På Kattem foreslås det bevilgninger til nye omsorgsboliger.

301 nye boliger

Bedring av boligtilbudet kommer med 89 nye utleieboliger og 89 nye kategoriboliger frem mot 2018. I tillegg planlegges 123 nye omsorgsboliger. Det er også lagt inn midler til 61 erstatningsboliger. 760 millioner er satt av til investeringer på boligområdet.

242 millioner til idrett

Rådmannen foreslår videre å bruke 242 millioner på idrettsanlegg i perioden. Av dette utgjør investeringer i Granåsen 100 millioner for å klargjøre for et eventuelt VM på ski. Resten av investeringene gjelder i hovedsak tomtekjøp og rekkefølgekrav for idrettshallene på Utleira og Heimdal. I 2016 er planen å ferdigstille fase 2 av rulleskianlegget i Granåsen.

Nidarøhallen

På Nidarø skal Trondheim Spektrum rehabiliteres og utvikles. Trondheim kommune, som største eier, ønsker at det bygges en ny hall med fire håndballflater og publikumskapasitet for 8000 tilskuere. Kostnadskalkylen lyder på 354 millioner kroner inkludert den kommersielle delen av anlegget. Rådmannen legger ved årsskiftet frem en sak om organisering av prosjektet og finansieringsalternativer.

Anlegget må stå ferdig i 2019 fordi Norge er tildelt EM i håndball for både kvinner og menn i 2020. Kamper i både innledende runder og mellomrunder skal gå i Trondheim. Det er planer om en internasjonal turnering i 2019.

Til kirker og nye kirkegårder er det satt av 342 millioner. 59 av millionene går til rehabilitering av kirker.

Det skal investeres 318 millioner i nytt IT-utstyr.

Nytt gatelys

Innenfor vann-, avløp og renovasjon skal det brukes nær 1,7 milliarder de nærmeste fire årene, mens det til veiformål er satt av 63 millioner til nytt gatelys.

Samlede investeringer på Torvet anslås til 719 millioner. Parkeringskjeller og opprusting av Torvet antas å kunne sluttføres i 2019. 594 millioner skal brukes i fireårsperioden.

Store investeringer betinger nye lån. I 2015 skal kommunen låne nær to milliarder kroner. I slutten av fireårsperioden vil kommunens samlede gjeld til investeringsformål være oppe i over 17 milliarder. Til fradrag går lån som ikke belaster bykassen. Man kommer likevel i 2018 i konflikt med handlingsregelen om at renter og avdrag ikke skal utgjøre mer enn åtte prosent av kommunens samlede frie inntekter.

Rådmann Stein A. Ytterdahl presenterer nå i formiddag sitt forslag til budsjett for 2015. Foto: Adresseavisen
Ordfører Rita Ottervik (Ap) og Marte Løvvik (Sp) diskuterer rådmannens budsjettforslag. Foto: Adresseavisen