Der du trygt kunne gå på skøyter og ski for én måned siden, advares det nå mot å ta turen ut på flere av vannene i Bymarka. I helga, som bildet viser, gikk folk blant annet over Lianvannet (232 meter over havet).

Mye overvann

- Generelt er det bra istykkelse over 400 meter, men det er kommet mye snø som gjør at det er mye overvann. Med det mildværet vi har hatt har isen løsnet ved land. Jeg var selv ute i Bymarka i helga, og ved utløp og innløp av bekker er det veldig usikkert. Der vil jeg ikke gå ut hvis jeg absolutt må ut på isen, sier hydrolog Per Ludvig Bjerke ved Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) i Midt-Norge.

Verken NVE eller Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps har målt istykkelsen i Bymarka de to siste ukene. Men NVE forteller på sine hjemmesider at isløsningen har startet i alle vann i lavere skogsområder under 400 meter, og at det er full isløsning på kystnære vann under 200 meter.

Bjerke var selv ute ved Skjelbreia (226 meter over havet) i helga, og observerte flere som gikk på vannet. Selv gikk han rundt.

Tærer på

- Isen kan være tykk, men den varierer og overvann og mildvær tærer på. Det vil være lommer, viker og oser som er i oppløsning. Jeg ville vært veldig forsiktig med alle vann nå, og spesielt med de vannene som ligger lavere enn Skjelbreia, som for eksempel Theisendammen og Kyvannet sier han.

- Vil du ikke at folk skal gå på isen i hele tatt ?

- Folk skal i alle fall være ytterst forsiktig. Det er en halvskummel tid på vannene i Bymarka, sier han.

Regelen sier at det i alle fall skal være minst ti centimeter stålis, før det er trygt å gå på den.

Porøs

- Ved 50 centimeter holder den en bil. Men nå er isen i ferd med å løses opp og bli porøs, den skifter struktur og er ikke lenger som stålis tidlig på vinteren. Sola er kommet, og varmegradene gjør at isen vil få lommer med overvann og har ikke samme bæreevne lenger, sier han.

Lars Finne i Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps har ansvaret for måling av istykkelsen på vann i Bymarka.

- For to uker siden målte jeg snitt-tykkelse på cirka 58 centimeter på Skjelbreia, Store Leirsjøen, Lille Leirsjø og Kvistingen og Vintervatnet. Det er veldig usikkert rundt bekkefar, og det er store forskjeller på istykkelsen på et vann. Jeg kan ikke si at vannene er trygge selv om målingen den gang viste tykk is, sier Finne.

Vær varsom. På Lianvannet var det flere som gikk utpå isen i helgen. NVE advarer mot dette. Foto: Roy Tommy Bråten