Om knappe halvannen måned sparkes russefeiringen 2014 i gang for alvor. Denne uka har hovedrussestyret i Trondheim vært i møte med Sør-Trøndelag politidistrikt. I høysetet står trivsel og sikkerhet for russen.

- Det er første gang vi har gitt russen så klare rammer og detaljert informasjon, sier politiførstebetjent Rolf Morten Øyen ved operativ kontroll i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Problemer med falsk russ

Blant fallgruvene politiet har pekt på er personer som utgir seg for å være russ, uten å være det. Ifølge Øyen er det et kjent problem at uvedkommende forsøker å blande seg inn blant russen og utnytte ungdommene.

- De kan da få muligheten til å plukke seg ut offer, og det blir begått kriminalitet og vold i russemiljøet i forbindelse med falsk russ, sier Øyen.

Russen på sin side er svært glade for at politiet er åpne om aktuelle fallgruver. Derfor har de blant annet gått ut på sin Facebook-side og orientert om Kripos sin kampanje «Kjernekar». Kampanjen er startet som et ledd i kampen mot voldtekt relatert til rus.

Russepresident i Trondheim, Johannes Dahle, og PR-sjef Mathias Grubba bruker mye tid på planlegging.

- Vi oppfordrer all russ til å ta ansvar og passe på hverandre. Det er ingen som vil finne kompisen sin liggende på bakken, sier Grubba.

- Ingen voldtekter og skader

Russen har, i samarbeid med politiet, innført en nullvisjon.

- Den går på at ingen skal bli skadd og at ingen skal bli voldtatt. Det er synd at det er nødvendig med en slik visjon, men slik har det dessverre blitt, sier Dahle.

Tidligere år har det vært både vold- og voldtektsepisoder som har fått konsekvenser i for russ i ettertid.

Reduserer risiko

Politiførstebetjent Rolf Morten Øyen er glad for at russen vil være med på nullvisjonsmålet. Han tror imidlertid det er mer et ønske enn et realistisk mål.

- Det oppstår nesten alltid ulykker i russefeieringen. Nullvisjonen er mer et ønske enn en realitet, men man har jo et håp, sier Øyen.

Han peker på at russestyret vil bli svært viktige i holdningsarbeidet mot de lokale russestyrene.

- Vi har også pratet om bilkjøring til og fra fest, risikoen for seksuelle overgrep og om at man må passe på hverandre, sier Øyen.

Skal ikke plage andre

Årets russ ønsker også å ta hensyn til alle andre som ikke er russ.

- Det vi gjør som russ skal ikke gå ut over andre «sivile», påpeker Grubba.

Dermed er russeknuter som direkte rammer tredjepart, som for eksempel å klatre gjennom baksetet på en bil på rødt lys, fjernet. Men guttene frykter ikke at russ 2014 skal bli kjedelig.

- For det første tror jeg ikke russen er så veldig opptatt av russeknutene, og for det andre handler det jo om å være kreative. Det går an å ha det gøy uten at det skal gå ut over alle andre. Vi skal jo synes, men vi skal oppføre oss ordentlig og synes på en god måte, sier Grubba.

- Vi skal huskes som glad og sprudlende ungdom, legger Dahle til.

Også knuter som kan gå ut over trafikksikkerheten er fjernet fra lista. Knutereglene vil offentliggjøres innen kort tid.

Positive uker

Både russen og politiet er opptatt av at russetida skal være en positiv opplevelse. Tross alt handler det om å feire at skolegangen på videregående skole er over, og da er det lite kult å ødelegge skolegangen i løpet av fjorten dager.

- Mange fokuserer på at de skal klare knuten som går på å være på skolen hver dag i russetida, sier Grubba.

Frem mot 1. mai er målet å sikre best mulige arrangementer og opplegg for russen. Blant annet jobbes det med å få tak i gode artister til russefestene. Samtidig forsøker man også å få med russen fra områder rundt Trondheim.

- Vi vil gjerne ha med oss russ både fra Nord-Trøndelag og områder sør for Trondheim, sier russepresident Dahle.

Politiførstebetjent Rolf Morten Øyen er glad for den gode dialogen med russestyret. Foto: Morten Antonsen
I 2012 måtte Røde Kors trå hjelpende til på Festningen natt til 1. mai. Slike scener håper man å unngå under årets feiring. Foto: Sophie Bergersen Moen