I dommen mot mannen som tirsdag ble dømt til seks års fengsel i Sør-Trøndelag tingrett for å ha blandet abortmiddel i drikken til kjæresten fremgår det at mannen jobbet i helsevesenet.

At mannen jobbet i helsevesenet og at han er utdannet til å jobbe i helsevesenet, fant retten svært straffeskjerpende.

De mente han misbrukte sin kompetanse.

- Opptrådde med overlegg

I dommen beskrives det at mannen opptrådte med overlegg - at han hadde planlagt handlingen.

- Etter rettens syn har tiltalte gått frem på en nøye kalkulert og kynisk måte. Da han ikke lyktes i å overtale fornærmede til å ta abort begynte han å søke på internett for å finne informasjon om abortpillen, går det frem av dommen.

Senere bestilte mannen abortpillene på en indisk nettside. Ifølge dommen endret han da oppførsel overfor kvinnen ved å vise forståelse og ved å gi uttrykk for at han ville hjelpe henne. Han besøkte henne flere ganger i uken, og tok vare på henne.

Det var da han var på besøk hjemme hos henne han lurte i henne abortpille den første gangen. Da forklarte tiltalte at det var en tablett mot hodepine. Andre gang blandet han abortpiller i en smoothie etter at han inviterte henne på besøk.

Dette førte til at kvinnen fikk sterke blødninger, smerter i magen, hadde dødsangst og at hun aborterte uten at hun ønsket det. Retten påpeker i dommen at det likevel er de psykiske ettervirkningene som vil være den største belastningen for kvinnen på sikt.

Har opprettet tilsynssak

I retten la ikke statsadvokat Kaia Strandjord ned påstand om at 25-åringen burde fradømmes retten til å inneha den stillingen han har i helsevesenet.

Likevel vurderte retten om de skulle fradømme han retten til å inneha den konkrete stillingen. De kom frem til at han ikke burde bli fradømt retten til å utøve hans jobb, ettersom handlingen ikke ble utført i egenskap av å være i jobben.

- Terskelen for å idømme rettighetstap er høyere når lovbruddet ikke har skjedd i forbindelse med utøvelsen i yrket, heter det i dommen.

Videre fremgår det at 25-åringen ikke utøver sin jobb i helsevesenet i dag.

- For øvrig viser retten til at helsemyndighetene forbereder sak mot tiltalte med sikte på at han eventuelt mister autorisasjonen, heter det videre i dommen.

Dette bekrefter Hilde Bøgseth, seniorrådgiver i Sosial- og helseavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Hun opplyser at det er igangsatt tilsynssak mot den dømte helsearbeideren, og at de nå innhenter dokumentasjon i saken.

Forsvarer Tore Angen ønsker ikke å kommentere hvorvidt klienten ser for seg å komme tilbake til helsevesenet.

Tingrettsdommer Olav Magnus Hohle leste opp dommen for 25-åringen som ble dømt for å ha avbrutt svangerskapet til en kvinne. Foto: Jens Petter Søraa