- Man blir veldig sliten på slutten av dagen. Jeg har vært til fysioterapeut med ryggen min en gang, og da sa hun at jeg måtte slutte å gå med bag på den ene siden, forteller andreklassing ved Strinda videregående skole, Janne Aarhaug.

Flere kilo

Hun og turn-venninnen Kristine Aasen Tonning driver begge med idrett både på og utenfor skolen. På grunn av mye trening, har de ofte med seg en bag med alt de trenger i løpet av en skoledag. Det kan bli tungt etter hvert.

- En eller to pc-er, masse bøker, innesko, treningsklær og generelt alt jeg trenger på skolen. Det blir noen kilo for å si det sånn, sier Tonning.

Jentene må ofte ha med seg dobbelt opp med treningsklær for å dra på trening rett etter skolen. De mener de fleste elevene som går idrettslinje går med bager på skolen.

- De fleste har det i stedet for en sekk, men det er mange moderne bager nå som du kan ta på som en sekk. Jeg tror jeg trenger en sånn en, sier Tonning.

Disse bagene er fra The North Face, og er populære på skolen deres. Disse kan du bruke som en vanlig bag, men den er også bygd for å brukes som sekk på ryggen.

- Det kan være lurt å begynne å gå med en sånn en, slik at man ikke får all tyngden på en side, sier andreklassing Ingvild Hervik.

Skal ikke mye til

Fysioterapeut ved Moholt fysioterapi, Geir Fische, mener det ikke trenger å være et problem å gå med en bag på venstre eller høyre skulder, så lenge holdningen er rett og at man er i bevegelse. Han tror belastningen kan ha med hvordan du står med bagen.

- Hvis du klarer å ha en rett holdning mens du går med bagen, vil det nok ikke gi store belastninger. Men hvis du står med den og snakker med venninnene dine, og legger vekta di på en fot, da snakker vi om en helt annen belastning, forklarer han.

Fysioterapeuten tror ikke det skal mye til for å gjøre belastningen mindre.

- Bare det å reise seg opp fra kontorplassen eller pulten sin, og gå 20 meter for så å sette seg igjen, kan gi en god effekt. Reis deg opp og gå en ekstra tur på do, selv om du egentlig ikke må. Variasjon er vi veldig tilhengere av, sier han.

Flere faktorer

Fische tror smertene i ryggen kan være et resultat av flere faktorer. Han tror mange ungdommer ikke har kontroll på bekkenet og i nedre del av ryggen, og at det kan ha betydning for at man får vondt i løpet av en skoledag.

- Veldig mange sitter flere timer hver dag, og da sitter de og henger med ryggen sin. Ofte er det de som primært vokser fort på kort tid som kan slite med dette, men det er nok mer komplekst enn som så. All ensidig belastning kan føre til eventuelle problemer i kroppen, forteller han.

- Allsidighet er nøkkelordet

Kiropraktor ved Valentinlyst Kiropraktorklinikk, Bernt Wangberg, er klar på at en skolesekk er langt bedre for ryggen enn en bag.

- Den bør ha stropper som går rundt begge skuldrene. Jo nærmere sekken sitter mot ryggen, desto bedre er det, forteller han.

Ifølge Wangberg skal en skolesekk aldri være tyngre enn 15 prosent av vekta til vedkommende.

- Jeg har hatt tilfeller av ungdom som kommer hit med ryggsmerter på grunn av feilbelastning ved bruk av bag i stedet for sekk, men det er ikke noe utbredt problem.

Wangberg mener summen av alt ungdommen gjør i dag utgjør smertene i ryggen. Mange sitter for mye, og driver med for lite allsidig aktivitet.

- Folk trener ofte spesifikke øvelser, for eksempel turnere. De repeterer og repeterer, og da kan de få et tretthetsbrudd i ryggen på grunn av gjentatte øvelser som blir for harde for ryggen, forklarer kiropraktoren.

Han mener at dersom du lettere skal kunne unngå skader og smerter, bør du være i aktivitet fra du er liten.

- Hvis du hadde gått på jazzballett og trent allsidig hele livet, så tåler du mer når du kommer i tenårene. Det er viktig å være i kontinuerlig bevegelse gjennom hele livet. Allsidighet er nøkkelordet, sier han.