Politiet i Trondheim har ikke funnet brannårsaken på Erkebispegården, og det er vel lite sannsynlig at årsaken til kjempebrannen noen gang blir klarlagt. Det er politiadjutant Reidar Dullum ved Trondheim politikammer som opplyser dette til Adresseavisen.

- Kan brannen være påsatt?

- Vi kan selvsagt ikke se helt bort fra denne muligheten. Men etter de observasjoner politiet har fra brannstedet og etter etterforskningen på brannstedet, har vi ingen tegn som direkte tyder på dette.

Politiadjutant Reidar Dullum henviser til rapporten fra politibetjent Jon Dombu, som rykket ut fra Politikammeret straks brann- alarmen gikk. Han dro ut som brannetterforsker og kom til Erkebispegården omtrent samtidig med brannvesenet og de første polititjenestemennene fra divisjonene.

Politibetjent Dombu skriver i rapporten at han kom til Erkebispegården gjennom porten ved Grenaderen. Allerede da han kom, så han røk sive ut gjennom taket i magasinet mot sør. Dombu så røk, men ingen flammer på sørveggen da han kom. Han løp inn i Borggården, og så mer røk. Han merket seg alle vindusåpninger og alle dører. Han kunne ikke se noen dør som virket brutt opp. Heller ikke var det knuste vindusruter eller oppbrutte vinduer å se. Politibetjent Dombu gikk deretter ut fra Borggården mot sør. Han gikk østover langs sørveggen frem til hjørnet, og fikk se østveggen av den andre magasinbygningen.

Heller ikke her var det spor utvendig etter ildspåsettelse eller skader av noen art. Politimannen gikk deretter tilbake til sørsiden av Borggården. Han fikk da se det første lille glimtet av ild gjennom et vindu omtrent midt på sørveggen. Det stod like ved stedet hvor en mur utgjorde en del av veggen.

Det røk kraftig fra takskjegget over vinduet, og like etterpå slo flammene frem på dette stedet. Snart var store deler av taket overtent.

Det er altså meget som tyder på at brannen må ha begynt i Søndre Magasinbygning i den delen som lå østenfor Heimevernsmuseet og hvor Hærmuseet hadde lagret kjøretøyer og gamle kanoner. Her hadde det selvvis vært arbeidet i tiden før brannen, sier politiadjutant Dullum. - Men vi kjenner altså ikke brannårsaken. Og den første politimannen på stedet før flammene hadde slått ut, kunne ikke se spor av ildspåsettelsesforsøk eller tegn på innbrudd eller hærverk utenfra.