– Vi ser at det er en del som er ute på isen nå, og at istykkelsen varierer mye. Derfor må man vite hva man gjør hvis man ferdes på isen, sier stedfortredende utrykningsleder Øystein Haarberg hos Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT).

Han sier at det viktigste for å være trygg på isen er riktig sikkerhetsutstyr, ferdigheter i å bruke utstyret og at man går flere sammen.

– Betyr ikke at isen er trygg

Da Adresseavisen var med TBRT og sjekket ståa på isen rundt om i Trondheim, var det tykk is flere steder. Både på Haukvannet og Kyvannet var isen skøyteklar på store deler av vannet.

Men selv om du ser andre som er ute på isen og skøyter, vet du ikke hvilke forholdsregler de har tatt før de spente på seg skøytene den dagen.

– Jeg mistenker at mange som er ute og går på isen ikke har nødvendig kompetanse. Selv om du ser at andre er ute på isen så betyr ikke det nødvendigvis at den er trygg, du må alltid være forberedt på at du kan gå gjennom og vite hvordan du skal komme deg ut av situasjonen, sier han.

Øystein Haarberg, stedfortredende utrykningsleder hos TBRT. Foto: Morten Antonsen

– Redd det kan skje en ulykke

Han påpeker at det er den enkeltes ansvar å ferdes trygt.

– Det er en kritisk situasjon å gå gjennom isen hvis du ikke har tilstrekkelig kunnskap og utrustning. På blank stålis er det ikke lett å holde seg fast i iskanten og man blir også raskt nedkjølt, sier Haarberg.

Dersom temperaturen holder seg stabilt på den blå siden av gradestokken, produseres det flere centimeter med is i døgnet.

– Det er positivt at folk bruker muligheten til å være ute. Samtidig er vi redd for at det kan skje en ulykke.

Brannvesenet hadde en type isstav for å sjekke tykkelsen på isen. Foto: Morten Antonsen

– Mange er flinke

Han sier at han skjønner at folk ønsker å benytte seg av skøyteisen når den er på sitt fineste, og at det kanskje også gjør at folk strekker seg litt lengre.

– Folk hadde kanskje ikke tatt samme sjanser hvis det var skøyteis hele vinteren. Det er en del åpenbare farer, men heldigvis er mange flinke og har mye kompetanse, sier han.

– Det er ikke sikkert man klarer å redde seg selv. Derfor er det lurt å være flere sammen når man skal ut, sier Bård S. Solem i Blyberget frileik.

Han sier at myndighetene har en grense på at isen må være minst 10 centimeter tykk før man går utpå.

– Det er utrolig viktig med sikkerhetsmargin. Hvis man faller gjennom og ikke har ispigger, blir risikoen større, sier han.

Bård S. Solem i Blyberget frileik. Foto: Christine Schefte

Solem anbefaler derfor alle som ferdes på isen om å ha med nødvendig sikkerhetsutstyr som ispigger og kasteline, dersom man først skulle være så uheldig at den sprekker.

Ispiggene kommer ut når man setter stavene i isen. Foto: Morten Antonsen

Har ikke faremomentene i ryggmargen

I tillegg vil en sekk med oppdrift og tørre klær øke sikkerheten. En isstav for å sjekke isen kan også være nyttig for å «lese» den underveis, opplyser han.

– I helga så vi at mange var ute og gikk, og da var det flere som var ute på områder som de erfarne ikke ville valgt. De har ikke faremomentene i ryggmargen som de erfarne, sier han.

Da Adresseavisen var med ut og testet isen denne uka, øvde dykkerne på hva de skal gjøre dersom man går gjennom. Da var det ispigger som ble brukt for å komme seg opp fra det iskalde vannet.

Se video av hvordan brannkonstabel Emil Tøndelstrand reddet seg opp fra vannet under:

Må ha respekt for isen

Han anbefaler flest mulig å ta sikkerhetskurs på nett før man ferdes på isen.

– Det er ingen katastrofe å gå gjennom, så lenge man har riktig utstyr og venner i nærheten som følger med. Det er veldig fristende å gå ut på isen nå, men man må vite hva man gjør, sier han.

– Den ferske stålisen byr på fantastiske naturopplevelser samtidig som man må ha respekt for isen. Isen er aldri trygg, men du kan likevel skape en god sikkerhetsmargin, sier han.

Brannkonstabel Emil Tøndelstrand hos TBRT brukte ispigger for å komme seg opp fra vannet. Foto: Morten Antonsen