Det var under en tegnekonkurranse på Ikea Leangen før jul at Maja Hjelde Ekli (8) og John Hjelde Ekli (5) fra Stavne i Trondheim laget vinnertegningen.

- Det var John som begynte å tegne. Men han ble lei, og da tok jeg over. Jeg spurte hvordan han ville ha den, og så tegnet jeg bamsen slik han likte den, forteller Maja.

Bamsen ble fargelagt og levert inn i tegnekonkurransen, og siden hørte ikke familien mer.

Målløs

Fredag ettermiddag kom imidlertid beskjeden om at Maja og Johns tegning hadde danket ut 585 norske konkurrenter og 780 finalister i den globale finalen, og gått helt til topps. Nå skal bamsen serieproduseres og selges i alle Ikeas 315 varehus fordelt på 27 land.

Varehussjef ved Ikea Leangen, Per Hangerhagen, møtte et mildt sagt ekstatisk søskenpar da han fortalte at de hadde vunnet tegnekonkurransen. Storesøster Maja klarte ikke å få ut et eneste ord da hun fikk høre om seieren, men kom til hektene noen minutter senere.

- Jeg visste ingenting da det ringte på døra, men nå er jeg bare glad!, utbryter hun.

Lillebror John, som kan sies å være den som egentlig sto for designet, røper at det ikke er bamser han vanligvis tegner.

- Når jeg er i barnehagen tegner jeg rare hus, forteller han.

- God til å lytte til barn

Grunnen til at Maja og Johns bamse vant konkurransen, er ifølge juryen at «Gigantiske ører har gjort denne fyren til en veldig god lytter som barn kan betro seg til. Han har glimt i øyet, og ser ut som om han er klar for ethvert eventyr».

- Hvorfor de store ørene?

- Jeg vet ikke. Det ble bare sånn, svarer Maja.

Gratis is

Ifølge varehussjef Hangerhagen vil kosebamsen bli 48 centimeter høy, og være klar til lansering i oktober. Navnet på bamsen blir «Sagoskatt». Egentlig kalte Maja og John bamsen for «Sofus», men det navnet er oppbrukt i Ikea-sammenheng.

Hangerhagen understreker at barna nå har blitt de første designerne fra Trøndelag som får et produkt solgt verden over. Det skal også produseres fingerdukker av bamsen.

- Vi tror at denne bamsen blir skikkelig populær. Som takk skal både du og John få 25 gratisbonger for softis, og så skal dere selvsagt få oversendt bamsen når den er klar, sa Hangerhagen da han ga barna vinnerdiplomene fredag.

Far Ove Hjelde Ekli lover at det blir minst én tur på Ikea for å spise softis i vinter.

- Dette er helt uvirkelig! Maja har vært veldig spent, men jeg hadde aldri trodd at de skulle vinne. Nå må vi nok invitere med Majas skoletrinn og Johns barnehage på softis, sier Ekli.

Bamsen som Maja og John tegnet får navnet «Sagoskatt». I juryens begrunnelse er de store ørene trukket frem. ««Gigantiske ører har gjort denne fyren til en veldig god lytter som barn kan betro seg til», skriver juryen. Foto: Ikea
Maja Hjelde Ekli (8) og John Hjelde Ekli (5) fikk et diplom hver og til sammen 50 gratisbonger på softis ved Ikea som premie for å ha vunnet tegnekonkurransen. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Maja Hjelde Ekli (8) ble målløs da hun fikk vite at hun og broren John (5) hadde vunnet tegnekonkurransen. Foto: Håvard Haugseth Jensen