Først ble Tor Helge Eillertsen (50) påført et knivstikk i skulderen. 26-åringen angrep deretter Torunn Mæhlen (47) og stakk henne i halsen. Tirsdag fikk den unge mannen dommen.

Normalstraffen for den alvorlige voldsepisoden ville vært fengsel i over fire år, men både retten og de rettssakkyndige i saken mener at 26-åringen var lidende av en «alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk å vurdere sitt forhold til omverdenen». Derfor ble straffen mildere - i tråd med aktor Per Morten Schjetnes påstand.

Fant ikke tegn på psykose

Den tiltalte 26-åringen erkjente de faktiske forhold da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett i november og desember, men nektet samtidig straffskyld.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld fordi det er stor tvil om han var psykotisk da dette skjedde, sa mannens forsvarer, Tore Angen til Adresseavisen under rettssaken.

Tiltaltes psykiske tilstand på handlingstiden har stått sentralt siden mannen ble pågrepet. Han har siden episoden skjedde vært tvangsinnlagt ved St. Olavs Hospital regional sikkerhetsavdeling Brøset, på grunn av sin psykiske tilstand. De sakkyndige har imidlertid ikke funnet positive indikasjoner på psykose. De mener at «inntak av alkohol på en sårbar hjerne» mest sannsynlig har utløst en endret adferd hos tiltalte. Kanskje i kombinasjon av følelsesmessig stress.

Retten legger derfor til grunn at 26-åringen ikke var psykotisk og dermed strafferettslig tilregnelig da han stakk Eillertsen og Mæhlen på Torvet.

Mens Torunn Mæhlen (46) lå blødende på bakken etter knivstikk i halsen, var Mia Landsem (18) en av hjelperne. Tårene trillet på begge to da de møttes igjen for å snakke om knivdramaet på Torvet i Trondheim i april.

Drakk vodka i forkant

Tiltalte hadde delt en flaske vodka med en kamerat som bodde sammen med ham før han dro til byen 14. april i år. Men før byturen raserte han leiligheten. 26-åringen hadde laget seg en stav, og han slo og sparket i stykker inventaret. Han slo hull i veggene, knuste et toalett og en ringeklokke.

Med til byen hadde tiltalte med seg en sekk som inneholdt en machetekniv, morakniv og en skalpell. Målet med turen var å møte ei venninne. Han hadde også med seg sin hjemmelagede stav. Kameraten og 26-åringen skilte lag på Solsiden, men kameraten var bekymret for hva 26-åringen kunne finne på å gjøre. Han ringte derfor politiets nødtelefon klokka 14.32. Politiet rykket ikke ut.

Adresseavisen har fått innsyn i nødsamtalen som ble ringt inn én knapp time før en 26-åring knivstakk to personer på Torvet i Trondheim i april (PLUSS).

Retten fikk se to videoopptak og høre to lydopptak av telefonsamtale.

Vennene Torunn Mæhlen og Tor Helge Eillertsen hadde aldri før truffet 26-åringen, før han dukket opp mens de gikk forbi Svaneapoteket denne ettermiddagen.

Plutselig sparket 26-åringen Mæhlen i magen slik at hun falt, kom det frem i retten. Mannen gikk deretter videre mens Mæhlen ringte politiet. Nødsamtalen til 47-åringen ble avspilt i retten. Mens hun snakket med operatøren ble hun knivstukket.

Tiltalte hadde like før gitt Eillertsen et knivstikk i høyre skulder.

Les alt om hva som skjedde én time før knivstikkingen

Dømt til å betale erstatning

Det ble løsnet et varselskudd i forbindelse med pågripelsen da tiltalte nektet å slippe kniven. Blodprøven som ble tatt etter pågripelsen viste en alkoholkonsentrasjon på 1,04 promille.

Mæhlen fikk en ryggmargskade, og hun vil ha smerter og nedsatt kraft i høyre side resten av livet. Eillertsen ble påført et fire cm langt knivsår i høyre skulder. Det oppsto skade på muskulatur og leddbånd. 26-åringen ble dømt til å betale oppreisningserstatning til Mæhlen og Eillertsen på henholdsvis 50 000 og 15 000 kroner. Han må også betale erstatning til Mæhlen på 12 000 kroner for skade på person.

Han ble dømt til to år og seks måneders fengsel. Han har sittet 241 dager i varetekt som blir trukket fra fengselsstraffen.

Domfeltes forsvarer Tore Angen opplyser i en sms at klienten ikke har besluttet om han vil anke saken videre.

Politiet måtte bruke store styrker for å få kontroll på mannen som hadde knivstukket to personer på Torvet. Foto: Adresseavisen
Det var mange vitner til stede da mannen ble pågrepet på Torvet i Trondheim.
Alvorlig skadd: Torunn Mæhlen ble alvorlig skadd etter å ha blitt knivstukket på Torvet. Hun pådro seg blant annet lammelser i høyre side av kroppen etter at kniven til 26-åringen traff ryggmargen. Hun må i dag bruke rullator når hun går. Her sitter hun sammen med bistandsadvokat Tom Barth-Hofstad. Foto: PÅL E. SOLBERG
Morakniv: Dette mener påtalemyndigheten er kniven 26-åringen brukte da han stakk Torunn Mæhlen og Tor Helge Eillertsen på Torvet. I tillegg hadde han med seg en stokk, en skalpell og en machete til byen. Foto: Politiet/Pål E. Solberg
Knivstukket i skulderen: Tor Helge Eillertsen (50) ble knivstukket i skulderen av den tiltalte 26-åringen. Han forklarte seg i retten tirsdag. Her er han utenfor tinghuset før retten ble satt. Foto: Jens Petter Søraa